İkinci Makam, Yedinci Lem'a

İçerikler


  1. "Omuz omuza verip, bir gayeye müteveccihen bir Müdebbir-i Hakîme itaat ederler." Bu alemde yardımlaşmalar yanında çarpışmalar da görülüyor. Bunu nasıl izah edersiniz?

  2. "Hayvanların zaif, şerif insanların imdadına koşmaları" ifadesinde, insana hem "zayıf" hem de "şerif" denilmesi ne manaya geliyor?

  3. Kâinattaki tesanüt, teavün, tecâvüb, teanuk, musahhariyet, intizamın bir tek "Müdebbir’in tertibiyle idare edildikleri ve Mürebbi’nin tedbiriyle sevk edildiklerine" nasıl şehadet ediyorlar?

  4. "Sanat-ı eşyada görünen hikmet-i amme içindeki inayet-i tamme ve o inayet içinde parlayan rahmet-i vâsia ve o rahmet üstünde serilen ve rızka muhtaç her bir zihayatı onun hacetine layık bir tarzda iaşe etmek..." Nasıl parlak bir hâtem-i tevhid oluyor?

  5. "Evet, kasıt ve şuur ve iradeyi gösteren bir perde-i hikmet umum kâinatı kaplamış." cümlesini izah eder misiniz?

  6. "Hikmetnüma suret gömleği üstünde, lütuf ve ihsan çiçekleriyle müzeyyen bir hulle-i inayet, her şeyin kametine göre biçilmiş." İzah eder misiniz?

  7. "Ve o müzeyyen hulle-i inayet üzerine, tahabbüb ve ikram ve tahannün ve inam lem’alarıyla münevver rahmet nişanları takılmış." İzah eder misiniz?

  8. "Ve o münevver ve murassa nişanları ihsan etmekle beraber, zeminin yüzünde bütün zevilhayatın taifelerine kâfi, bütün hacetlerine vâfi bir sofra-i rızk-ı umumi kurulmuştur..." cümlesini açar mısınız?

  9. "Bütün mevcudat-ı âlem, bahusus zihayat olsa, küllî olsun, cüz’î olsun, küll olsun, cüz olsun, vücudunda, bekasında, hayatında ve idame-i hayatta maddeten ve manen çok metâlibi var, çok levazımatı var." Burayı kavramlarıyla birlikte izah eder misiniz?

  10. "مِنْ حَيْثُ لاَ يَحْتَسِبُ " Bu Arapça ibarenin manası nedir?

  11. "İftikar ve ihtiyac-ı mahlukat ve bu tarzda imdad ve iane-i gaybiye, acaba Güneş gibi bir Mürebbi-i Hakîm-i Zülcelâli, bir Müdebbir-i Rahîm-i Zülcemâli göstermiyor mu?" İzah eder misiniz?

Yükleniyor...