"Şu âyetin büyük hazinesinden tek bir cevherine işaret edeceğiz." Büyük hazineden maksat nelerdir? Bir tek cevheri olan enaniyet ne mânâya geliyor? Bu istihrac Üstadımıza mı aittir?
Değerli Kardeşimiz;
Dersin devamında “emanetin müteaddit vücuhundan bir vechinin ene” olduğu ifade ediliyor. Âyet-i kerîmede esas olarak “emanet” işlendiğine göre söz konusu hazine “emanet”tir ve onun ifade ettiği birçok mâna da o hazinenin cevherleri gibidir. İşte o cevherlerden birisi de enedir.
Ene, esas olarak, insan mahiyeti ve o mahiyete konulan çok geniş ve yüksek istidattır. Bu istidat paha biçilmez manevî bir cevherdir. O cevherin yerinde kullanılmasıyla insanın kalbine ve aklına nice hakikatlerin kapısı açılır.
"Emaneti insanın yüklendiği" bütün tefsirlerde muhtelif vecihleriyle ele alınmakla birlikte, insanın emaneti yüklenmesinin temelinde enenin, yani ondaki o yüksek istidadın yattığı ve insanın bu enaniyeti doğru kullanmakla birçok Rabbanî hakikatleri bilebildiği, Üstad Hazretlerinin açtığı yeni bir hakikat penceresidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü