"Şu çirkin, ölü, camit ve çoğu kışır olan dünyada hüsün ve cemal, yalnız göze güzel görünüp ülfete mâni olmazsa yeter." Alışkanlık manasına gelen "ülfet" menfi bir şey değil mi? "ülfete mâni olmazsa" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
Ülfet, burada bir şey ile yakınlaşmak ve dostluk kurmak manasında kullanılıyor. Bir insan tiksinti veren çirkin şeyler ile ülfet kuramaz. Bu yüzden tiksinti ve çirkin olan şeylerin gizlenip saklanması gerekir. Ancak bu şekilde insan o şeye ülfet edebilir, yani dostluk ve yakınlık gösterebilir.
Mesela, insanın derisi olmayıp, iç azaları görünse idi, kimse kimseye bakıp bir ülfet peyda edemezdi. Allah, insanları birbirine yakınlaştırıp ülfet kurabilmeleri için bedenlerini güzel ve zarif bir deri ile kaplamış.
İşte dünyada çirkin ile güzel iç içe olup dünyanın birçok şeyi kışır ve kabuk olduğu için, güzellik mefhumu bazı şartlar ile kemal kazanıyor. Bu şartlar olmasa, güzellik sönüp gidiyor.
Cennette ise, çirkin ve insana tiksinti verecek hiçbir şey olmayacağı için, her şey kemal ve cemalde olacak.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Dünyada kışır olmayan, lüb ve az olan şeyler nelerdir?
Nuranî ve latif şeyleri bunlara misal olarak verebiliriz. Mesela ruh, nur, akıl, mâna, ziya, hidayet, şifa, sanat, nezahet ve buna benzer mefhumların tümü, lüb olan ve kışır olmayan şeylerdir. Hatta bu mâna her şeyde caridir. Mesela bir çiçeğin kaybolmaya mahkûm olan maddesi kışır iken, o çiçeğin ifade ettiği letafet ve güzellik lüb ve özdür diyebiliriz.
Bir bitki türünün elemanları bozulmaya ve dağılmaya mahkûm kışır iken, o bitki türünün kimlik ve mânası lüb ve özdür.
Mesela, elma bir türdür asla kaybolmaz. Tür bakımından özdür, ama elma ağacının meyveleri her mevsimde kaybolur, başka mevsimde yenisi gelir. Bu şekilde misalleri çoğaltmak mümkündür.
Nitekim okuduğunuz bu satırlar, harfler, kelimeler kışırdır, ama ifade ettiği mânalar lübdür, özdür.