Üstad'ın, ayı yağının kullanılmamasını söylemesini umuma teşmil edebilir miyiz? "Zaruret haramı helal etmez mi?" sualine nasıl cevap verilebilir?
Değerli Kardeşimiz;
Rüyadan bir iki gün sonra; hasta olan mühim bir zatın tedavisi için; tesbih yapan bir zat ile müezzinin teklifi olan; ayının yağından istifade etme meselesi zuhur ediyor. Üstad'ın rüyada gördüğü hâdisat ona yakın bir tarzda; fiilen çıkmış oluyor.
Rüyadaki ayının tesbihi meselesi makul ve mantıklı olmadığı gibi; onun yağından o mühim zata yapılacak tedavi de mahsur getireceğinden; Üstadımız rüyayı esas alarak teklife muhalefet ediyor; “Aman kullanmasın” diyor.
Üstad'ın burada “kullanmasın” demesi, hususî bir durumdur, yani o şahsa mahsus bir tabirdir, umumî bir hüküm değildir. Zaten bu rüya; kaderin her şeyi ve her meseleyi ihata etmiş olmasını ihtar ve ikaz ediyor; yoksa tabiî bir kaide koymuyor.
Bazen birisi için şifa olan ilaç, başka birisi için zehir olabilir. Bu sebeple mütehassıs hekime danışmadan ilaç alınmamalıdır. Üstad'ın bu rüyası hususi bir keramet ve bir müjdedir. Şimdiki tıbbın, ayının yağı ile yapılan tedaviye nasıl baktığı, ayrıca bir araştırma konusudur.
Diğer hususta ise; insanın mutlak manada helak olma, yani ölüm ya da bir azasını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalması durumunda -ki, bu bir zarurettir- haramlar helal olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Ayı Yağı Kullanımı ve Faydaları
Ayı yağı Osmanlı döneminde halkın tedavi amacıyla sık başvurduğu maddelerden biridir. Ayının dokularından elde edilen katı yağ, kırık-çıkık ve burkulmalarda dışarıdan kullanılırken, bronşit tedavisi için ağızdan alınıyordu.
Öte yandan, ayı yağı, 10. yüzyılda İngiltere’de boyun iltihaplanmasına, 13. yüzyılda Fransa’da ise gut hastalığına karşı kullanılıyordu. Devenin hörgüçlerinden alınan yağ da ağrı, sızı ve burkulmalarda yumuşatıcı olarak hasta bölgeye uygulanıyordu. Bu uygulamada, hasta bölge sabunlu ılık su ile banyo yapıldıktan ve bu yağla yağlandıktan sonra sarılıyordu. sifalibitkileriniz Diğer kullanımda ise ağrıyan yere deve yağı ile masaj yapılıyordu.
Sedef hastalığında cilde sürmek sureti ile kullanılır. Saç dökülmesinde başa sürülür. Mafsal ağrıları siyatik romatizma ve sırt ağrılarında ayı yağı ile devamlı ovulursa şifalı olur.
Ayı yağı saç çıkartır: Ayı yağı androgenetik kellik sebebi ile büzüşen kıl köklerini genişleterek ve uzatarak etki gösterir. Saç tellerinin büyüme fazını uzatarak, belli bir uzunluğa ulaşmadan dökülmemelerini de sağlamaktadır. Ayı yağı kullanımının fayda göstermeye başlaması için ilacın en az 4 ay kullanması gerekir. Tedavinin nihai sonuçlarıysa Ayı yağı’nın aralıksız uygulanması şartı ile, bir seneden önce ortaya çıkmaz. Ayı yağı saç dökülmesi sorunu yaşanan bölgede saç derisine günde iki kez 5 damla şeklinde uygulanması gereken topikal %doğal bir ilaçtır.
Modern Tıptaki Yeri: Ayı yağının yumuşatıcı Özelliği modern tıpta da onaylanır.
Uyarı: Ayı yağı ve faydaları hakkında yapılan araştırma neticesinde sağlığımızı korumak amacıyla hekimlerin görüş ve önerileri olmaksızın kullanılmamalıdır.