"İnsan bu dünyaya keyf sürmek ve lezzet almak için gelmediğine..." ile "Bir vakit iki adam, hem keyif, hem ticaret için seyahate giderler." cümlelerini ve keyfi nasıl anlayabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
“Bir vakit iki adam hem keyif, hem ticaret için seyahate giderler” cümlesindeki "keyif", meşru dairedeki helal olan keyiflere işarettir. Zira Altıncı Söz’de denildiği gibi; "Helal dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye lüzum yoktur."
İnsan meşru ve helal dairede de dünyanın nimetlerinden istifade edebilir ve lezzet alabilir. İslâm, insanı dünya nimetlerinden değil, haramlardan men ediyor.
“Ey tahammülsüz hasta! İnsan bu dünyaya keyf sürmek ve lezzet almak için gelmediğine,..” ifadesindeki keyif ve lezzeti de iki şekilde anlayabiliriz:
Birincisi; içki ve kumar gibi haram olan keyif ve lezzetler.
Diğeri ise, Allah ve ahireti unutturan keyif ve lezzetlerdir. Ekser insanlar dünyanın meşgalelerine dalıp gafletle Allah’ı unutuyorlar. Ki gaflete sebebiyet veren şeyler haram lezzetler olabileceği gibi, helal olan lezzet ve meşguliyetler de olabilir. Bir kimse, caiz olan satranç oynamaya dalıp ikindi namazını kılmayı unutur ise, bu keyif zararlı hâle gelir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
İşte bu iyi adam, girdiği memlekette bir umumî şenlik görüyor. Her tarafta bir sürur, bir şehr-âyin, bir cezbe ve neş'e içinde zikirhaneler; herkes ona dost ve akraba görünür. Bütün memlekette yaşasınlar ve teşekkürler ile bir terhisat-ı umumiye şenliği görüyor. Hem tekbir ve tehlil ile mesrurane ahz-ı asker için bir davul, bir musikî sesi işitiyor.
(Sözler )