33. Söz - Üçüncü Bölüm

Eşyanın "vücut ve teşahhusatlarında"ki nihayetsiz imkânat yolları ne demektir?

Her bir insanın yüzünde bütün ebna-yı cinsinden ayrı alamet-i farika ne mânaya gelmektedir. Ayrıca buradaki yüz, sima olarak anlaşılmaktadır. Sadece bu farklılık simalara mı aittir?

Her bir insandaki sima farklılığı nasıl parlak bir sûrette sikke-i ehadiyete delalet ediyor?

Simalar için sikke, her şeyin Allah’a ait olduğuna dair hatem tabiri kullanılıyor. Nasıl anlamalıyız?

Sikkelerin mecmuundan zuhur eden sikke-i samediyet ne mânâya gelmektedir?

Zeminin yüzündeki dört yüz bin taife tabiri nasıl anlaşılmalıdır?

Haşiye’de geçen ve efradı insanların sayısından daha fazla olan taife ne olabilir?

Hayvanat ve nebatat ordularından her birinden birer numune göstererek onlar için ifade edilen erzakları, sûretleri, silahları, libasları, talimatları, terhisatları hususundaki farklılıkları ve hususiyetleri birer cümle ile açabilir miyiz?

Tedbir ve terbiye arasındaki fark nedir?

Bütün bu ayrı ayrı envaın ayrı ayrı özelliklerini ve güzelliklerini tanzim ve terbiye etmek için; neden hadsiz bir kudret, muhit bir ilim ve nihayetsiz bir hikmet icap ediyor?

Tohumlara istidat lisanı, hayvanlara ihtiyaç lisanı, muztarlara da ızdırar lisanıyla duaların tahsisi nasıl anlaşılmalıdır. Yani bu duaları başka varlıklar yapamaz mı?

"Eşya, hususan zîhayat olanlar, def'î gibi, âni bir zamanda vücuda gelir..." Hâlbuki müşahedemiz bunların def’î ve âni değil zamanla ve bir süre zarfında meydana gelmeleridir. Meselâ bir çocuk dokuz ayda vücuda geliyor. Bunu nasıl anlayabiliriz?

"Herbiri bir Sâni-i Hakîmin vücub-u vücuduna şehadet ve vahdet-i rububiyetine işaret ettikleri gibi, mecmuu, gayet parlak bir tarzda, nihayetsiz Kadîr, nihayetsiz Hakîm bir Vâcibü’l-Vücudu gösterir." zikredilen esmâ-i İlâhîye açısından izah eder misiniz?

"Sâni-i Mukaddese 'tabiat' ismini" vermek ne demektir?

Açıklayan: Prof. Dr. Alaaddin Başar
Program Adı: Sorularla Sözler

İndirme Linkleri
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...