Sorularla Yirminci Mektup - 13. Bölüm

"Ve öyle bir ahsen-i takvim içinde bir sıbga-i Rabbâniye vermiş ki, o maddî, cismanî, câmid kafada mânevî, gaybî, hayattar olan beyan ve hitap çiçeği açıldı." İzah eder misiniz?

"Ve o insan kafasındaki kàbiliyet-i nutuk ve beyana o derece ulvî cihazat ve istidat verdi ki, Sultan-ı Ezelîye muhatap olacak bir makamda inkişaf ettirdi, terakki verdi..." İzah eder misiniz?

"Kudret-i İlâhiye, âlem-i ekberde haşmet-i rububiyetini gösteriyor. Rahmet-i Rabbâniye ise, âlem-i asgar olan insanda nimetleri tanzim ediyor." İzah eder misiniz? Âlem-i asgarda kudret-i rabbaniyenin tezahürü görünmüyor mu?

"Küçücük lisanlarla, o büyük lisana karşı çıkarır." ne demektir?

"Güneş ve Arş gibi büyük cirmler" ne demektir, yani arş da güneş ve diğer gezegenler gibi bir yıldız mıdır?

Büyük varlıkların haşmet lisanıyla, küçücük zîhayatların da rahmet lisanıyla zikretmelerini açar mısınız, bu zikirler hâl diliyle mi kâl diliyle mi? Tamamının musika-i kübrâya dâhil edilmesi ne demektir?

Ehadiyet ve vahidiyyet; ıstılahî olarak ne demektir?

"San’at-ı câmia içinde, hadsiz envâ-ı nimeti anlayacak, kabul edecek, isteyecek cihazat ve âletler" ile insanın "mâhiyetinin âyinesi" ne demektir?

"Evet, Hâlık-ı Vâhidden başka kim güneşi arzlılara musahhar bir hizmetkâr eder? Ve o Vâhid-i Ehadden başka kim havayı elinde tutar?.." Vahid ve Ehad isimlerini birlikte nasıl tefekkür edeceğiz?

Açıklayan: Prof. Dr. Alaaddin Başar
Program Adı: Sorularla Mektubat

İndirme Linkleri
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...