"Ayette bütün huruf-u heca mevcuttur. Bak ki, sakil, ağır bütün aksam-ı huruf beraber olduğu halde selasetini bozmamış." ifadesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

ثُمَّ اَنْزَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ بَعْدِ الْغَمِّ اَمَنَةً نُعَاسًا يَغْشٰى طَائِفَةً مِنْكُمْ İşte şu ayette bütün huruf-u hecâ mevcuttur. Bak ki, sakil, ağır bütün aksâm-ı huruf beraber olduğu halde selâsetini bozmamış. Belki bir revnak ve muhtelif tellerden mütenasip, mütesanit bir nağme-i fesahat katmış. Hem şu lem’a-i i’câza dikkat et ki, huruf-u hecâdan ى ile ا en hafif ve birbirine kalb olduğu için, iki kardeş gibi, herbirisi yirmi bir kere tekrarı var." (Sözler, Yirmi Beşinci Söz, Birinci Şule)

Fesahat: Sözün lafız, mana ve ahenk itibariyle kusursuz olmasıdır. Diğer tabirle, lâfızların söylenişinin tatlı, mânasının da söylenirken hemen zihne girmesidir. Bu keyfiyetlerin birincisi, kelime ve cümle âhengi ile ikincisi de kullanan kimsenin kelime hazinesi ve seçme kudreti ile alakalıdır.

Kur’an selaset ve fesahat açısından mucizedir. Yani selaset ve fesahatın zirvesinde bir üslub ve beyan kullanmıştır.

Bu ayetteki fesahatı yani lafzî akıcılığı, harflerin yapısı bozamamıştır. Malum zıtlardan harikalar çıkarmak daha parlak bir mucizedir. Bu ayette tabiat olarak birbirine zıt bütün heceler yan yana içi içe olmasına rağmen, fesahatına zarar verememiştir ki bu bir mu’cizedir. Tıpkı ses tabiatı birbirine zıt enstrümanların yan yana gelip çok güzel ve harika bir melodi çıkarması gibi sakil, ağır, hafif olan birçok harflerin, bir cümle içinde müthiş bir fesahat teşekkül ettirmesi Kur’an’ın bir mu’cizesidir, deniliyor. Bu fesahatın zevkini hissetmek biraz da dilin ince kaidelerine vakıf olmaya vabeste bir husustur.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...