"Bahaiye virdime, o meleklerin Nurların intişarına muavenetleri niyetiyle ilhak eyledim." Melekler nasıl yardım yapar ve virdin bu niyetle okunması ihlasa zarar vermez mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Bugünlerde rahatsızlık için Evrad-ı Bahaiyeyi ezber değil, kitaba bakarak okudum. Âhirinde ihtitam-ı Bahaiye olan hâtimesini bilemediğimden, eskiden beri okumuyordum. Haydi, bir defa bunu da okuyayım dedim. Gördüm ki, bir sayfada ve uzun altı buçuk satırında, on dokuz defa nur, nur, nur kelimeleri... Kat'î kanaatım geldi ki, Şâh-ı Nakşibend, Gavs-ı Âzam gibi Risale-i Nur'u ve kudsî hizmetini keşfen müşahede edip tahsinkârâne haber vererek ona işaretler ediyor. Ben de yalnız o altı satırı ve baştaki satırı ve âhirdeki satırı ile otuz senelik Bahaiye virdime, o meleklerin, Nurların intişarına muavenetleri niyetiyle, ilhak eyledim." (1)

Melekler insanın her şeyi ile alakadardırlar ve vazifelidirler. Meselâ; melekler insanların ibadetinden mesrur, günahlarından müteessir olurlar. Hal böyle olunca, melekler ile insanlar arasında sıkı bir münasebet mevcuttur. Tabiatiyle avam insanlar imtihan muktezası bu münasebetleri tam manası ile göremiyorlar.

Meleklerin manevî hizmetleri görmelerinden başka, bir de muttaki insanlar hakkında istiğfar etmeleri vardır. Hatta ilim ile meşgul olan bir talebeye hususî bir melek tahsis edilir, bu talebe ilim ile meşgul olduğu müddetçe, onun adına bu meleğin istiğfarda bulunduğunu ifade eden hadisler vardır.

Bu gibi mâna ve hadislerin ışığında meseleye baktığımız zaman, meleklerin insanlarla ne derece alakadar ve yardımcı olduğunu bir parça anlarız. Meleklerin bu yardım ve istiğfarlarını celbetmek ihlasa aykırı değildir. Nasıl bir kardeşimizden dua istemek masumane ve ihlasa uygun bir taleb ise, meleklerin yardım ve istiğfarını istemek de o derece ihlasa uygun ve masumane bir talebtir.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 122. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.584
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...