"Bahtiyar" ve "Bedbaht" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"(Kıyametin) Geleceği günde, O’nun izni olmaksızın, hiç kimse söz söyleyemez. Artık onlardan kimi ‘bedbaht ve mutsuz’, (kimi de) mutlu ve bahtiyardır." (Hud, 11/105)
Bahtiyar kelime olarak mutlu, huzurlu, şanslı, talihli gibi manalara geliyor. Bahtiyar kişi, her zaman bulunduğu hâlden memnun, daima nasibine razı ve şükredici olup, kimseye ihtiyacını arz etmez.
Bedbaht ise mutsuz, bahtsız, talihsiz, şanssız gibi manalara geliyor. Her zaman bulunduğu durumdan şikâyet eder; nasip ve kısmetinden hoşnut olmaz...
“Elbette en bahtiyar odur ki: Dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini hayat-ı dünyeviye için bozmasın, malayani şeylerle ömrünü telef etmesin; kendini misafir telakki edip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etsin; selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye girsin.” (Mektubat)
Bu dünya misafirhanesinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve yasaklarına riayet edip istikamet üzere yaşayanlar âhirette ebedî olarak bahtiyar olacaklardır. Dünyanın bir imtihan yeri ve bir misafirhane olduğunu unutarak kendilerine ihsan edilen maddî ve manevî duyguları nefsinin süflî arzuları için kullananlar, ömrünü isyan ve gaflet içinde geçirenler de elim azaplara duçar olacaklardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü