Birinci defa "Yâ Bâkî" demeyi başaran bir insanın, ikinci "Yâ Bâkî"ye ihtiyaç duymasını nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Birinci "Yâ Bâkî Ente'l-Bâkî", kalbe girmiş mecazi aşklar üstünde, fanilik damgasını göstererek, kalpte temizlik yapıyor. Yani kalbini mevcudat ve mahlûkatın sevgisinden, her türlü manevî hastalıklarından temizliyor. Nasıl ki mideye giren zehirli gıdalar, tıbbi olarak yıkanıp temizleniyor ise; aynı şekilde kalbe giren yabani aşk ve kirler de “Yâ Bâkî Ente'l-Bâkî” merhemi ile yıkanıp temizleniyor. İşte birinci “Yâ Bâkî Ente'l-Bâkî” sözünün esası budur.
İkinci "Yâ Bâkî Ente'l-Bâkî" cümlesi ise; manevî kirlerden, masivanın sevgisinden temizlenmiş kalbe, İlâhî aşkın yerleşmesini tesis ve tekit ediyor. Zira kalpler ancak Ezelî ve Ebedî olan Allah’ın muhabbeti ve zikri ile tatmin olur. İşte ikinci Yâ Bâkî Ente'l-Bâkî cümlesi de bunu temin ediyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Bu soru ve birçok sorunun cevabi için yine sitede yer alan Dr. Ahmet Çolak hocamızın dersini mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Çok istifade ettim