Dördüncü Söz'de geçen “iki aylık mesafe”den maksat nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Evvela, Onuncu Söz'ün başındaki şu ihtara dikkat etmek lazım:
"… Hikâyelerin mânâları, sonlarındaki hakikatlerdir. Kinâiyât kabîlinden yalnız onlara delâlet ederler. Demek, hayalî hikâyeler değil, doğru hakikatlerdir."(1)
"Kinâiyât kabîlinden yalnız onlara delâlet ederler." Yani doğrudan doğruya delalet etmiyorlar. O yüzden her cümle ve ifadenin mutlaka bir karşılığını beklemek doğru değildir.
"Bir günlük mesafede bir istasyon vardır." ifadesinden, dünya hayatının kabre kadar olan uzunluğu bir gün kadar kısa olduğu ders veriliyor.
Üstad Hazretlerinin "iki aylık yolculuk" dediği; ruhlar âleminden başlayıp, cennet ya da cehennem ile son bulan ebed yolculuğudur. Bu uzun yolculuğun en kısa aşaması; dünya hayatıdır ki, bu da ortalama altmış yıldır.
Üstad Hazretleri iki aylık derken, bir sınır çizmiyor, genel bir tabir kullanıyor. Bu iki aylık yolculuk içinde dünya hayatının bir gün gibi çok kısa olduğuna işaret ediyor. Yoksa bir günlük mesafeden sonra bir ay kaldı gibi bir mana anlaşılmamalı. Dolayısıyla berzah dediğimiz kabir hayatını, hesap günü dediğimiz mahşer gününü, sırat dediğimiz üzerinden geilecek köprünün dönemini hakkımızda kısaltacak vesile namazdır.
(1) bk. Sözler, Onuncu Söz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
İki aydan maksat, insanın ortalama ömrü 60 sene olduğuna göre ayrıca ömr-ü nebevi de 63 olduğuna göre bu manaları tazammun ediyor olamaz mı?
"Bir günlük mesafede bir istasyon vardır. O istasyon ise, kabirdir.
İki ay uzaklıkta, has ve güzel bir çiftliğine ikâmet etmek için gönderiyor. O has çiftlik ise, Cennettir." (1)
Dünya hayatı, kabre kadardır (istasyon). Bu ise bir günlük mesafe olarak kabul ediliyor. İki aylık mesafe ise, cennete (çiftlik) kadar devam eden süreçtir. Tevile açık bir meseledir. Temsilde boğulmamak lazım.
(1) bk. Sözler, Dördüncü Söz.