"Sa’y" ne demektir?

Soru Detayı

- Hizmetteki ıstılahi manasını nasıl anlamalıyız; hakiki sa'y nasıl olur?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Sa’y; iman hizmetinde gayret etmek, elinden gelen bütün çabayı ve imkânı, azami derece kullanmak demektir. Birisi ilim noktasından azami gayret gösterir, diğeri malı ve parası ile azami çaba sarf eder, diğer birisi fiili olarak hizmete katkıda bulunur vs...

Sa’yi, herkesin elinde ne varsa ona göre iman hizmetinde azami çaba ve gayret sarf etmesi, şeklinde de anlamak mümkündür. Bu sebeple sa’y etmeyi sadece bir vazifeye yükleyip, o vazifede azami çaba göstermek şeklinde anlamak manayı daraltmak olur.

Her Nur talebesi; iman hizmetinde elinden ne geliyorsa, azami olarak onu sarf ve sa’y etmelidir. Bazen bir Nur talebesinin haftalık derslerini aksatmadan derslere devam etmesi sa’y kapsamına girerken, aynı hareketi yüksek kapasiteli bir Nur talebesi yapsa onun sa’yi azami derecede olmadığı için eksik kalır. Bu yüzden sa’yi belli bir kalıp içine sokmak ve “budur” demek yanlış olur.

Her Nur talebesinin kendine özgü kabiliyetini azami sarf etmesine "sa’y" diyebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
S
Okunma sayısı : 4.773
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Vbdestabe
Bir şahısta bir ayda bina inşaa edecek kadar istidatı olmasına rağmen bir aylık süre zarfında sadece temelleri atmış ise demekki gücünün sadece %10'nunu kullanmış demektir böyle bir durumda gerçek manada say göstermemiş demektir. Aynen öylede herkes kabiliyetleri nisbetinde hizmet göstermesi gerekiyor.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...