Dördüncü Söz'de geçen; "iki aylık yol, bir günlük mesafe" gibi kavramlar ne manaya geliyor; alem-i berzah kaç gün olmuş oluyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Âlem-i Berzah denilen kabir hayatı, kıyametin kopması ve ikinci dirilişin başlaması ile son bulur.

Bundan sonra mahşer, sırat, cennet ve cehennem gelir ki, bu süreçler kimisi için çok uzun, kimisi için çok kısadır. Yani amellere göre, yolculuk ya uzun olur ya da kısalır.

Üstad Hazretlerinin "iki aylık yolculuk" dediği; ruhlar âleminden başlayıp, cennet ya da cehennem ile son bulan ebed yolculuğudur. Bu uzun yolculuğun en kısa aşaması dünya hayatıdır ki, bu da ortalama altmış yıldır.

Üstad Hazretleri "iki aylık" derken, bir sınır çizmiyor, genel bir tabir kullanıyor. Bu iki aylık yolculuk içinde dünya hayatının bir gün gibi çok kısa olduğuna işaret ediyor. Yoksa bir günlük mesafeden sonra bir ay kaldı gibi bir mana anlaşılmamalı.

Dolayısıyla berzah dediğimiz kabir hayatını, hesap günü dediğimiz mahşer gününü, sırat dediğimiz üzerinden geilecek köprünün dönemini hakkımızda kısaltacak vesile namazdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 15.310
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

karolin

Âlem-i Berzah denilen kabir hayatı, kıyametin kopması ve ikinci dirilişin başlaması ile son bulur.

Bundan sonra mahşer, sırat, cennet ve cehennem gelir ki,...

Kabir ya Cennet bahçesi yada Cehennem çukurudur. İnsan ölünce Cennet ehli ise kabirde iken de Cennette gezer. Bu kişiler için mahşer, sırat kısımları çok da bir anlam taşımıyor HAŞA. Zaten ölünce cennete giden biri için Mahşer ve sıratın ne anlamı olabilir ki?

Ehli Cehennem için tabiki anlamı var. Kabirde çektiği sıkıntının sırasıyla mahşerde belki de benzerini çekip, sonra Cehennemde fazlasıyla çekecek. 

Ama ehli iman zaten kabirde iken Cennet bahçesindedir, hadiste de öyle söylüyor.O kişiler için  mahşer bir engel değil mi, zaten Cennette olan birini toplama alanında bekletmek, sonra amelinin takvasına göre belirli bir zaman sonra ahirete göndermek HAŞA o kişiler için bir eziyet gibi kalır? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Çalışkan ve iyi not almış bir talebe için karne töreni gayet hoş ve güzel bir hatıradır ve o tören onun için bir lezzetir. Salih insanlar içinde mahşer, sırat, gibi sahneler güzel ve heyecan verici birer ulvi hatıralardır. Sırattan berk gibi geçen birisi sıratın dehşet ve azabını değil heyacanını yaşar. Ayrıca mahşer, terazi gibi şeyler İlahi isimlerin azametle tecelli ettiği yerler olduğu için Mümin bu tecellileri hayretle zevkle ve heyecan ile okurken kafirler ve fasıklar da dehşetle azapla ve korku ile okurlar. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
karolin

Allah razı olsun 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...