"Eğer siz tembel kalıp da onun yolunu yapmazsanız, tembellik etseniz, yüz sene sonra tamamen cemâlini göreceksiniz." cümlesini yorumlar mısınız, mevcut demokratik açılımla bağlantısı nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Şark bölgesinin şartları ile Ülkemizin batısının şartları arasında çok büyük farklar var. O zamanlar Ülkenin doğu bölgesinin hem toplumsal yapı noktasından hem de coğrafi yapı noktasından batıya nispeten bir geri kalmışlığı vardır.
Aşiretçilik ve aşiretin normlarını oluşturan törelerin çoğu, cumhuriyet ve demokrasi ile çelişmektedir. En azından demokrasinin gelişim ve yerleşimini menfi anlamda etkileyen unsurlardır. Üstad Hazretlerinin husumet, cehalet ve sarp dağlar vurgusu bu manaya işaret içindir.
Elbette şimdiki zaman ile Üstad'ın o sözleri söylediği dönem arasında bir gelişme, bir inkişaf olmuştur. Lakin bölge insanında halen Üstad'ın tespitlerinin emareleri vardır. Bu sebeple devlet ve millet el ele verip, bu hantalığı ve bu tembelliği bertaraf etmelidir.
Günümüzdeki demokratik açılımlar ve teşvikler, inşallah meyvesini kısa bir süre içinde verecektir. Zaten dünyanın içinde bulunduğu konjonktür de bunu gerektiriyor. Yani iç ve dış gelişmeler artık cumhuriyetin yegane yönetim şekli olması gerektiğini toplumlara dayatıyor. Üstad Hazretleri bu manayı yüz yıl önceden haber veriyor. Yani "siz kendi gayretinizle demokrasiyi yakalamaz iseniz, şartlar ve gerçekler size zorla dayatacak", demektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü