"Fedakâr, yüksek bir şefkati taşıyan valide, bu zamanda, veledinin malından irsiyet almasından mahrum edildi.." Medeni kanunda anneye mirastan pay düşmüyor mu?
Değerli Kardeşimiz;
Mevcut Yasalara Göre:
Mevcut yasalarda, bir kişinin anne ve babası ikinci zümreden mirasçılardandır. Yani her durumda anne ve baba mirastan pay alamaz. Altsoyu bulunmayan kişilerin mirası anne ve babasına kalır. Bir kişinin çocuğu, torunu veya torun çocuğu hayattaysa anne ve babasına miras düşmez.
İslam’a Göre:
Anne, ölen çocuğuna her durumda mirasçı olur (bk. Nisâ, 4/11; Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/94). Ancak ne kadar miras alacağı diğer mirasçıların paylarıyla birlikte hesaplandığında ortaya çıkar. Nitekim ayette şöyle buyurulmuştur:
“Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığı maldan, ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da (yalnız) ana babası ona vâris oluyorsa, anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa anasının hissesi altıda birdir. (Bu paylaştırma, ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır.” (Nisâ, 4/11).
İslâm miras hukukuna göre annenin mirasta üç hâli vardır:
a) Anne, ölenin oğlu, kızı, bunların oğlu ve kızı; hangi taraftan olursa olsun ölenin birden fazla kardeşiyle bulunursa altıda bir alır.
b) Bunlar bulunmazsa anne, üçte bir alır.
c) Bir tarafta baba, öbür tarafta koca veya karı ile beraber bulunursa karı ya da koca, hisselerini aldıktan sonra kalanın üçte birini alır.
Babanın da üç durumu vardır:
a) Baba, ölenin oğlu veya oğlunun oğlu ile birlikte bulunduğunda altıda bir alır.
b) Ölenin kızı veya oğlunun kızı yahut oğlunun... oğlunun kızı ile birlikte bulunduğunda altıda bir ve ilave olarak payları Kur’ân-ı Kerîm’de belirtilenlerden (ashâb-ı ferâiz) artanı alır.
c) Bu iki grup mirasçı bulunmadığında asabe olur. Başka mirasçı yoksa terekenin tamamını, varsa bunlardan artanı alır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü