Hangi tür vesvesenin hangi özellikteki insanlarda bulunduğuna dair tespit yapabilir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nurlar bu asırdaki hastalıkların devası olduğundan vesveseden kurtulmanın yolu da Nurlara ciddi manada muhatap olmaktır. Üstadımız'ın; "Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider" dediği gibi vesvesenin mahiyetini bize bildiren Risale-i Nurlardır.
Hangi tür vesvesenin hangi özellikteki insanlarda bulunduğunu Üstadımız'ın şu tesbitinden anlayabiliriz:
"Ey maraz-ı vesvese ile mübtela! Biliyor musun vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer. Ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür. Küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder. Havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider. Şu vesvese öyle bir şeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tardeder. Tanımazsan gelir, tanısan gider."(1)
Üstadımızın ifadesinden yola çıkarak şöyle diyebiliriz: Vesvese;
a) Musibete ziyade ehemmiyet verenlerde,
b) Musibeti büyütenlerde,
c) Musibetten ziyade korkanlarda,
d) Meselenin mahiyetini bilmeyenlerde daha çok bulunmaktadır.
Bunlar genel itibarıyla bütün vesveselerin kaynağını teşkil eder.
Üstadımızın; "İfrata varmamak, hem galebe çalmamak şartıyla, asl-ı vesvese teyakkuza sebebdir, taharriye dâîdir, ciddiyete vesiledir."(2) dediği gibi, vesvese teyakkuza, kusurumuzu anlamaya ve terakkiye sebep olduğundan onu tamamen def etmek mümkün değildir.
Üstadımızın "vesveseli adam, amelini güzel görüp gurura düşmektense, amelini kusurlu görse, istiğfar etse, daha evlâdır" ifadesi de bunu teyid eder.
Dipnotlar:
1) bk. Sözler, Yirmi Birinci Söz, İkinci Makam.
2) bk. age.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü