Hanım ablalarımızdan bazısının ders videoları yayınlamaları uygun mudur? Üstadımız buna cevaz vermiş midir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstadımızın buna cevaz vermesi kesinlikle mümkün değildir. Bu zamanda madem herkes dünyaya rahatlıkla giriyor. Dünyevilere aldanıyor. Hakiki Müslümanların ve özellikle takva dairesinde bulunması gereken Nur talebesi hanımların, umuma açık video sitelerinde veya sosyal medyada paylaşılan videolarda görünmesi ve İslam namına bunları yayması uygun değildir.

Aşağıda hanımların seslerinin haram olmadığı, lakin ezan dahil ilahi v.s hayırlı addedilen şeylerde bile umuma işittirilme hususularında seslerinin avret ve haram olduğu konusu İslam alimlerinin ittifakıyla sabittir. Dolayısıyla sadece ses bile olsa caiz olmazken, umuma açılan video gibi görüntülü uygulamaların kesinlikle caiz olduğu hususunda bir geçerli fetva bulunamaz.

Başta Hanefi ve Şâfiî imamları olmak üzere mezhep sahibi müçtehid imamlarımızın kanaatleri de bu merkezdedir. Hattâ bütün fıkıh kitaplarında şu hükmü görüyoruz: "Cumhura göre kadının sesi avret değildir. Yani bütün müçtehidlere göre kadının sesi haram değildir."

Şâfiî mezhebi âlimleri ve diğer müçtehidler şöyle derler:

“Kadının sesi avret değildir. Çünkü kadın alışveriş yapar, mahkemede şahitlikte bulunur. Bunun için sesini yükselterek konuşmak zorunda kalır." (Tefsîrü Âyâti’l-Ahkâm, 2: 167)

Vehbe Zühaylî bunu normal konuşmalardan ziyade dinî muhtevada da olsa aynı gerekçe ile mahzurlu görür:

“Kadının, Kur’ân şeklinde de olsa, coşkulu ve nağmeli olarak okumakta iken seslerini işitmek haramdır. Çünkü bunda fitneye sebep olma korkusu vardır.” (İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, I, 467)

İbni Âbidîn ise meseleye şu şekilde bir açıklık getirir:

“Tercih edilen görüşe göre kadının sesi avret değildir. Yalnız zekâsı kıt olanlar zannetmesinler ki, ‘biz kadının sesi avrettir' demekle konuşmasını kasdetmiyoruz. İhtiyaç halinde ve benzeri durumlarda kadının yabancı erkeklerle konuşmasına cevaz veriyoruz. Yalnız kadınların yüksek sesle konuşmalarını, seslerini uzatmalarını, yumuşatmalarını ve nağmeli bir şekilde okumalarını caiz görmüyoruz. Çünkü bunlarda erkekleri kendilerine meylettirmek ve şehvetlerini tahrik etmek vardır. Kadının ezan okuması da bundan dolayı caiz olmamıştır.” (Reddü’l-Muhtar, I, 272)

Bizim de katıldığımız bu hükmü Faruk Beşer Hoca veciz bir şekilde şöyle dile getirir:

“Kadın her şeyiyle olduğu gibi sesiyle de çekici, büyüleyici ve tahrik edicidir ve aslında bu onun çirkin olduğunu değil, güzel olduğunu gösterir. Birer nimet demek olan çekici yönlerini, bu arada sesini fitneye sebep olmak ve tahrik etmek için kullanırsa, yani konuşmasını kırıla döküle ve kadınsı biçimde yaparsa ya da nağmeli sözlerle normal konuşurken zaten tahrik edici olan sesini daha da etkileyici hale getirirse, sesi avret olduğundan değil de fitneye sebep olacağından haram olur. Vakarlı ve karşısındakine ümit kestirici edayla konuşursa haram olmaz." (Hanımlara Özel İlmihal, s. 314)(1)

(1) bk. Kadın sesi erkeğe haram mıdır...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.365
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

abdussamet-

ALLAH razı olsun 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
karolin

 AVRET kelimesi HARAM ile aynı mıdır?

Mesela " fitneye sebep olması halinde kadın sesi ittifakla avret kabul edilmiştir." burada da haram anlamında mı mesela? Sizin buradaki pasajınızda da epey kullanılmış. 

Fıkıh kitaplarında müzik konusunda haram kelimesi varken avret kelimesi niye kullanılmış? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
“kadınların mahrem yerleri (avrât)...” (en-Nûr 24/31) âyetidir. Kelime, âyetlere nisbetle hadislerde daha çok geçer ve genellikle terim anlamında kullanılır. Gerek erkek gerekse kadının avret yerlerini örtmesinin farz ve başkalarının avret yerlerine bakmanın haram oluşu konusunda birçok âyet ve hadis vardır (bk. el-A‘râf 7/26; el-Ahzâb 33/13; en-Nûr 24/58; Müslim, “Ḥayıż”, 74, 78; İbn Mâce, “Cenâʾiz”, 8; Ebû Dâvûd, “Cenâʾiz”, 32, “Ḥammâm”, 2, 3; Tirmizî, “Edeb”, 38, 39). İslâm hukukçularının çoğuna göre bu âyet ve hadisler, örtülmesi gereken yerleri örtmenin farz, açmanın ise haram olduğunu ifade etmektedir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
karolin

O zaman terim olarak mahrem yer, mahrem ses olarak yani haram anlamında avret kelimesi kullanılmış. 

Allah razı olsun 

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Kullanıcı

Çok defa araçtayken kadın şarkısı çıktığında eşime değiştirdim veya ben değiştirdim.Aslında bu sadece araç değil, ev ortamında vs yani aynı ortamda bulunurken geçerlidir. 

Ama bazen zor oluyor, sevdiği bir şarkı çıkıyor. Dinlemeyiver diyor.bazen uyarmam yada söylemem onun açısından çok sıkıcı oluyor. 

Neticede ona bu noktada söyledim. Artık ortamımda kadın şarkısı olsa vebal benden düşer mi? Bir noktadan sonra ben de artık söylemeye hicab ediyorum, gücüm kalmıyor. Zaten de hükmünü eşim biliyor.

Ne dersiniz? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Vebal düşmez eşininiz bu hususta anlayışlı ve şuurlu davranması gerekir. Eşler haramdan sakınma konusunda bir birine yardımcı ve teşvikçi olmalılar.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...