"Harikalar asrındayız. İki-üç sene mevtten sonra meydanda dirilenler var." ifadesini nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Fransız İhtilali, milliyetçilik ve hürriyet manasını yeşerttiği için, imparatorluk ve istibdat dönemini bitirmiştir. Bu ihtilalden önce İslam ümmeti tek vücut ve bir hilafet altında dünyaya hükmediyordu. Saadet içinde idi. Ama asır başkalaştı, İslam milletleri arasındaki bağlar zayıfladı. Avrupa medeniyeti maddeten terakki etti. Eski medeniyetler ve milletler arasındaki kavga ve mücadele şekil değiştirip, sınıf kavgalarına dönüştü. Milliyetçilik akımı frengi illeti olarak içimize girdi ve bizi tuz buz etti. Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik olarak çıkan haşmetli Osmanlı yıkılınca, İslam alemi sahipsiz ve kederli olarak büyük musibetlere maruz kaldı.
İşte bu ümitsiz ve kederli musibetin içyüzünü ve rahmet veçhesini Üstat’tan soruyorlar.
Üstad da bu gibi musibetlerin geçici olacağını, ileride, dağılmış olan ümmetin tekrar dirileceğini ve o saadeti yeniden yakalayacağını şu sözlerle ifade ediyor:
“Harikalar asrındayız. İki-üç sene mevtten sonra meydanda dirilenler var. Biz bu mağlûbiyetle bir saadet-i âcile-i (عَاجِلَه) muvakkate kaybettik. Fakat bir saadeti âcile-i (اٰجِلَه) müstemirre bizi bekliyor.”(1)
Nasıl Almanlar çok defa mağlup olup, bir nevi ölmelerine rağmen tekrar dirildiler. Yani tekrar toparlandılar. Onun gibi, dağılmış ve ölmüş olan İslam ümmeti de ileride eski haşmet ve saadetini tekrar kazanacaktır ve yeniden dirileceklerdir.
Bir de asrımız maddeten çok inkişaf ettiği için, yaraları sarmak ve toparlanmak da harika düzeyinde çok hızlı ve ani olarak gerçekleşebiliyor.,
Almanlar, iki harpte de yenilmesine, nerdeyse yok olma vaziyetine gelmesine rağmen, azim ve teknoloji sayesinde dünyanın en güçlü devletlerden biri haline kırk elli senede tekrar ulaşmışlardır.
Üstat "harikalar asrındayız", demekle teknolojiye işaret ediyor. "Ölüp dirilmek" tabiri ile de milletlerin mağlubiyetten sonra tekrar toparlanmasına işaret ediyor diyebiliriz. "İki üç sene" tabiri ise müddet ve zamanın kısalığına kinayedir.
(1) bk. Sünûhat, Rüyada Bir Hitabe.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü