"Hatt-ı Kur’ânîye bir nümune-i müsaade ve Risale-i Nur’un takip ettiği maksadına bir vesile ve üniversite ileride bir Nur medresesi olmasına bir işaret" Ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Saniyen: İstanbul’da, Re’fet Beyin ve Mustafa Oruç’un yazdıklarına göre, çok zaman İslâm ordusunu idare eden ve sonra darülfünuna inkılâp eden Harbiye Nezareti ve Bab-ı Seraskerî, o muazzam binanın alnında اِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُبِينًا - وَيَنْصُرَكَ اللّٰهُ نَصْرًا عَزِيزًا hatt-ı Kur’ân ile o mânidar Kur’ân âyeti yazılmışken, sonra da mermer taşlarla üzeri kapatılıp o nurları gizlemişlerdi."

"Şimdi yeniden hatt-ı Kur’âniyeye bir nümune-i müsaade ve Risale-i Nur’un takip ettiği maksadına bir vesile ve üniversite ileride bir Nur medresesi olmasına bir işaret olduğu gibi…"(1)

İslâm ordusunu idare eden ve sonra Darülfünun’a inkılâb eden Harbiye Nezareti ve Bab-ı Seraskerî: İstanbul Üniversitesi, bugün Beyazıt semtinde merkez bina olarak kullanmakta olduğu binaya 1923 yılında taşınmıştır. Daha önce Harbiye Nezareti tarafından kullanılan bina, Maarif Vekâleti’nin 15 Ekim 1923 tarihli yazısı ile İstanbul Dârülfünun’a verilmiştir.

Dârülfünun Cumhuriyet'in ilânı sonrasında 21 Nisan 1924 tarihli bir kanunla yeniden düzenlenmiş ve üniversiteye tüzel kişilik (hükmî şahsiyet) verilmiştir. Yine 7 Ekim 1925 tarihinde de ilim ve idare bakımından özerklik kabul edilmiş, medrese adı yeniden fakülteye çevrilmiş, yeni düzenleme ile tıp, hukuk, edebiyat, fen ve ilahiyat fakülteleri açılmıştır.

Bu binanın girişinde de, yukarıda orijinal metni verilen ayet yazılıdır. Lakin yeni rejim bu ayeti mermer taşlar ile kapatmıştır. Üstad Hazretleri bu ayetin üstünün daha sonraki yıllarda yeniden açılarak, eski düşmanlığın bir nebze gidip yerine, Kur’an’a ve hattına saygı ve hürmetin geldiğine işaret ediyor. Üstad Hazretleri, istikbalde iman ve Kur’an hizmetinin bir neticesi olarak, mektepler din ile yeniden barışarak her bir üniversitenin bir nur medresesi hükmüne geçeceğini müjdeliyor. Çok şükür bunun bazı emareleri görünmeye başladı.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 206. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.828
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...