"Hayat-ı Kalb" ile "Hayat-ı Ruh" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsanın mahiyet ve fıtratında birbirinden farklı binlerce duygu, latife ve cihazlar vardır. Her bir duygu ve cihaz da hayattan kaynayıp geliyor. Yani her duygu ve cihazın kendine mahsus bir hayat tecellisi var.

Mesela; göz bir cihaz, hayat burada görmek şeklinde tezahür ediyor. Kulak bir cihaz, hayat burada işitmek şeklinde görünüyor. Akıl bir cihaz, hayat burada şuur şeklinde yansıyor vs...

İşte, insanın fıtrat ve mahiyetinde en mühim yer tutan; kalp ile ruhudur. Yani insanın temel ve esası; ruh ve kalptir. Nasıl hayatın sair duygu ve cihazlarda farklı tecelli ve tezahürleri varsa, aynı şekilde ruh ve kalpte de farklı tezahür ve tecellisi vardır.

Kalbin hayatı aşk ve tasdik üzerinedir. İnsan bir şeyi sevip kabul etmeyi kalbi ile yapar, işte bu kabul ve sevgi; kalbi bir hayattır.

Ruh, insanın bütün cihaz ve duygularını hareket ettiren ve çalıştıran ana şartel gibidir.

Ruhun hayatı sair duygu ve cihazların hayatı gibidir. Zira bütün duygu ve cihazlar ruh temelinde işlerler. Ruh, zaman ve mekân ile kayıtlı olmadığı için, dairesi ve tezahürü geniştir. İnsan ruh nuraniyetine ulaşırsa, maddenin hantal kayıtlarından azade mükemmel bir nuranî hayata mazhar olur.

Peygamber Efendimiz (asm)'in miracı; ruhun bir hayat tezahürüdür. Miraç; maddenin öteleri olan aşkın bir hayat belirtisidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
H
Okunma sayısı : 7.171
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...