"Hem, namaz kılanın diğer mübah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibâdet hükmünü alır. " deniyor. Namaz kılmayan insanların yaptıkları ibadetler, ahirette onlara sevap getirir mi?
Değerli Kardeşimiz;
Dördüncü Söz'de, namazını kılanlarla kılmayanların durumları mukayese edilerek, bir saatlik ibadetle günün yirmi dört saatini ibadet haline getirmenin yolu gösteriliyor. Ayrıca namazın insan için hem dünya hem de ahiret saadetinde ne kadar lüzumlu ve gerekli bir ibadet olduğuna işaret ediliyor.
Namaz kılanın bütün mubah ve meşru işlerinin ibadet hükmüne geçeceği ifade ediliyor. Sabah namazı ile öğle namazını kılan birisinin bu iki vakit arasında yaptığı bütün meşru fiillerin ve işlerin hepsi ibadet hükmüne geçer.
Kur’an-ı Kerim’de, zerre miskal hayrın da zerre miskal şerrin de mizana gireceği haber verildiğine göre, namaz kılmayan kişinin yapmış olduğu hayır ve hasenat elbette sevap hanesine yazılacaktır. "Namaz kılmayan birisinin hac ve zekâtı kabul olmaz" denilemez; ancak meşru ve mubah dünyevî işlerimizi ibadete çevirmenin tek yolu başta iman etmek ve namaz kılmaktır.
"Hâlbuki namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mubah, dünyevî amelleri, güzel bir niyetle ibadet hükmünü alır. Bu surette bütün sermaye-i ömrünü âhirete mal edebilir; fani ömrünü bir cihette ibkà eder."(1)
(1) bk. Sözler, Dördüncü Söz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar