İkinci Lem'a Birinci Nükte'deki üç misal ile sondaki ayet (kalplerin paslanması) arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İlgili ayette, kalplerin paslanmasından bahsetmektedir. Verilen misaller ise, kalbin yavaş yavaş küfre doğru kaymasından bahsetmektedir. Zira her bir günah, kalbi paslandırır ve nihayette küfre sokar. Ondan sonra ise kalbin mühürlenmesi söz konusu olur. Bundan anlaşılıyor ki, küfrün kalbe yerleşmesi, tedrici bir şekilde ve günahların yaptığı tahribat neticesinde olmaktadır.

İkinci Lem'ada geçen kısmı olduğu gibi buraya alıyoruz:

"Evet, günah kalbe işleyip, siyahlandıra siyahlandıra, ta nur-u imanı çıkarıncaya kadar katılaştırıyor. Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol var. O günah, istiğfarla çabuk imha edilmezse, kurt değil, belki küçük bir manevi yılan olarak kalbi ısırıyor."

"Mesela, utandıracak bir günahı gizli işleyen bir adam, başkasının ıttılaından çok hicap ettiği zaman, melâike ve ruhaniyâtın vücudu ona çok ağır geliyor. Küçük bir emare ile onları inkâr etmek arzu ediyor."

"Hem mesela, cehennem azâbını intaç eden büyük bir günahı işleyen bir adam, cehennemin tehdidâtını işittikçe istiğfarla ona karşı siper almazsa, bütün ruhuyla cehennemin ademini arzu ettiğinden, küçük bir emâre ve bir şüphe, cehennemin inkârına cesaret veriyor."

"Hem mesela, farz namazını kılmayan ve vazife-i ubudiyeti yerine getirmeyen bir adamın, küçük bir âmirinden küçük bir vazifesizlik yüzünden aldığı tekdirden müteessir olan o adam, Sultân-ı Ezel ve Ebedin mükerrer emirlerine karşı farzında yaptığı bir tembellik, büyük bir sıkıntı veriyor. Ve o sıkıntıdan arzu ediyor ve manen diyor ki, keşke o vazife-i ubudiyeti bulunmasaydı! Ve bu arzudan, bir manevi adâvet-i İlahiyeyi işmam eden bir inkâr arzusu uyanır. Bir şüphe, vücud-i İlâhiyeye dair kalbe gelse, katî bir delil gibi ona yapışmaya meyleder; büyük bir helâket kapısı ona açılır. O bedbaht bilmiyor ki, inkâr vasıtasıyla, gayet cüz'î bir sıkıntı vazife-i ubudiyetten gelmeye mukabil, inkârda milyonlarla o sıkıntıdan daha müthiş manevi sıkıntılara kendini hedef eder. Sineğin ısırmasından kaçıp yılanın ısırmasını kabul eder. Ve hakeza, bu üç misale kıyas edilsin ki, بَلْ رَانَ عَلٰى قُلوُبِهِمْ sırrı anlaşılsın." (Lem'alar, İkinci Lem'a)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.564
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

şehrayin
ikinci lema ve üçüncü lema için ben kalp dokturu ve kalp dostu lemalar demek istiyorum ikinci lema günahlar ve günahlardan hasıl olan vesvese ve şüphelerin kalbe ve imana verdiği zararı anlatıyor üçüncü lema ise gayrı meşru muhabbetin neticesinde hasıl olan firaklardan insan kalbinin yaralandığını ve tedavi edilmesi gerektiğinden bahsediyorlar inş. bu iki lemayla kalbi ve ruhi hastalıklarımızı tam tedavi ederiz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gulsah2134
Kişi günah islemeden küfre gidemiyor mu ?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Gidebilir. Burada günahları serbestçe işleyenlerin ikaz edilmesi söz konusu. Yani nasıl olsa ben küfre girmiyorum öyleyse günahları serbestçe ve rahatla işleyebilirim diyen insanlar ikaz ediliyor. Hiç günah işlemeyen birisi bile bir an küfre götüren bir davranış ya da sözle küfre girebilir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
erhangul01

Kalbin mühürlenmesinden ne anlamalıyız ? Yani kalbi mühürlenen bir münkir için tevbe kapıları kapanıyormu ?

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Allah ezeli ilmi ile onun iman etmeyeceğini bildiği için kalbine mühür vuruyor. Yani Allah mühür vurduğu için o inkar etmiyor o iman etmedediği için mühür vuruluyor. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...