"İktibas", "Lem'a", "Neş'et", "Tereşşuh" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İktibas: Bir sözü veya yazıyı olduğu gibi veya kısaltarak almak, birisinden ilmen istifade etmek ve istifade suretiyle alıntı yapmak gibi manalara geliyor.

Söz arasında Kur'an-ı Kerim'den veya hadis-i şeriften veya başka makbul eserlerden, bir cümlenin kâmilen veya kısmen az tasarruf ile veya tasarrufsuz alınmasıdır. Malum, birebir ve tamamı alınırsa telif hakkına girer.

Lem'a: Kelime olarak parlamak, şimşek gibi çakmak, güneş ve yıldız gibi parlamak manalarına geliyor. Terim olarak ise, kâinatın ve içindeki eşyanın Şems-i Ezeli'!nin zayıf ve basit birer tecellileri olmasıdır.

Neş’et: Kelime olarak meydana gelmek, vücuda gelmek, büyüyüp kat ve kamet sahibi olmak, yetişmek, ileri gelmek, çıkmak ve kaynak olmak gibi manalara geliyor.

Neş’et kelimesinde zoraki çıkmak manası da olduğu için, bu kelimeyi Allah hakkında kullanırken dikkat etmek gerekiyor. Eşya, ancak Allah icat ederse varlık kazanabilir.

Tereşşuh: Kelime olarak terlemek, sızmak ve sızıntı manalarına geliyor. Terim olarak ise kâinattaki bütün cemal ve kemalin Allah’ın sonsuz cemal ve kemalinden gelen zayıf bir sızıntısı, basit bir tecellisi demektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.945
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...