"Kadın, zaafı için maişet noktasında bir yardımcıya muhtaçtır. Bu ihtiyaç için şimdiki terbiye-i İslâmiye dersi almayan, serseriliğe, tahakküme..." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"... Bu zaman, eski zamana benzemiyor. Terbiye-i İslâmiye yerine terbiye-i medeniye yarım asra yakın hayat-ı içtimaiyemize yerleştiği için, bir erkek bir kadını ebedî bir refika-i hayat ve saadet-i hayat-ı dünyeviyeye medar ve sair günahlardan kendini muhafaza etmek için almak lâzım gelirken; o bîçare zaîfeyi daimî tahakküm altında, yalnız dünyevî gençliğinde sever. Hanımlar Rehberi İkincisi: Fıtraten kadın, zaafı için maişet noktasında bir yardımcıya muhtaçtır. Bu ihtiyaç için şimdiki terbiye-i İslâmiye dersi almayan, serseriliğe, tahakküme alışanlardan o küçük bir iaşesi hatırı için tahakkümleri altına girip riyakârane kocasının rızasını tahsil etmek..."(1)
Hem pederşahî/ataerkil adet ve an’aneler yüzünden hem de fıtrat açısından, aile içinde baskın ve galip olan erkektir. Bu yüzden, kadın daima erkeğin tahakküm ve baskısı altında kalmış ve öyle de devam ediyor.
Erkek hakiki ve kâmil bir iman sahibi ise, bu baskı ve tahakküm koruma ve şefkate dönüşüyor. Erkek gafil ve günahkâr ise, kadına baskı, şiddet ve zorbalıkla hükmediyor.
Erkeğin hevesi ve bakışı dünyalık olduğu için, eşine sadece güzel ve gençken alaka duyuyor. Haliyle gençlik ve güzellik gidince alaka da gidiyor. Bu durumda kadın ve erkek arasındaki münasebet, hürmet ve şefkat ve muhabbet üzerine değil, sun’î ve menfaat üzerine oluyor. Bu da kadın açısından çok zor bir durumdur.
Kadın maişet noktasında erkeğe mahkûm ve muhtaç olduğu için, kendini erkeğine karşı yapmacık ve gösteriş ile sevdirmeye çalışır. Bu da kadını riyakâr yapıyor. Öyle ki kadının kocası asrî ise, onun gözüne girmek için kadın da asrîleşip haramlara bile girmeyi kendini mecbur hisseder.
Çok insanlardan işitiyoruz, bazen mayası bozuk kocalar; "Sen yanıma yakışmıyorsun, cemiyette beni rezil ediyorsun!.." deyip karısını açık saçıklığa ve makyaja sürüklüyor. Böyle alçak bir kocaya gitmektense, sabredip kendine münasip birisini beklemeli ve tercihini salih erkeklerden yana kullanmalı.
(1) bk. Emirdağ Lahikası-II, 45. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü