Mübarek geceleri, Mevlidi kabul etmeyenlere, Efendimiz zamanında kutlanmadığını söyleyenlere nasıl cevap verilebilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Hicretten üç yüz yıl sonra ilk kez Mısır'da, Fatimiler döneminde Mevlid; dört yüz yıl sonra da Kudüs'te Mirac, Regaib ve Berat geceleri kutlanmaya, bu geceler camilerde toplu biçimde yapılan ibadetlerle geçirilmeye başlandı. Daha sonra bu kutlamalar İslam dünyasının bazı bölgelerine yayılarak gelenekleşti.

Yaygın bir gelenek durumuna geldikten sonra da kandiller hakkındaki tartışmalar sürmüş, bilginlerin bir bölümü şiddetle karşı çıkarken bir kısmı da kutlamaların bid'at olduğunu kabul etmekle birlikte hasenliği, güzel gelenekler olduğunu söyleyerek cevaz vermiştir.

Günümüzde de kandiller camilerde okunan mevlid ve Kur'an'la, yapılan dua ve ibadetlerle canlı biçimde kutlanmaktadır. Hayra vesile olması açısından güzel birer âdet olmuştur.

  • Zamanın Kudsiyeti ve "Leyle-i Kadir" Örneği

Kur'an-ı Kerim, Kadir Suresi'nde bir gecenin bin aydan hayırlı olduğunu açıkça beyan eder. Bu, İslam'da bazı zaman dilimlerinin diğerlerinden daha faziletli olabileceğinin en büyük delilidir. Risale-i Nur'da mübarek geceler, ahiret ticaretinin sergileri ve pazar günleri olarak nitelendirilir. Nasıl ki dünyevi ticaret için belirli fuar zamanları varsa, manevi ticaret için de bu geceler birer fırsattır.

  • "Şeair-i İslamiye" Kavramı

Mevlid ve mübarek geceler, Şeair-i İslamiye kapsamındadır. Üstad Bediüzzaman, şeairin sadece şahsi bir ibadet olmadığını, toplumun ortak ruhunu beslediğini ve İslam'ın izzetini gösterdiğini vurgular.

Bu geceler, Müslümanların bir araya gelmesine, topluca dua etmesine ve birbirlerini hayra teşvik etmesine vesile olur.

Bid'at meselesine gelince: Eğer bir uygulama, dinin aslına zarar vermiyor ve Müslümanları ibadete, salavata, Kur'an'a yönlendiriyorsa, buna bid'at-ı hasene veya sünnetin ruhuna uygun bir gelenek olarak bakılır.

  • Mevlid'in Önemi ve Muhabbet-i Nebevi

Mevlid okutmak, Peygamber Efendimiz'e (asm) olan sevginin ve bağlılığın bir tezahürüdür. Risale-i Nur'da, özellikle Süleyman Çelebi'nin Mevlid'i hakkında şöyle denilmiştir:

"Mevlid-i Nebevî ile Mi'raciyenin okunması, en nâfiz ve en tatlı bir tebliğ vasıtasıdır."

Peygamberimizin (asm) doğumu, kâinatın en büyük hadisesidir. Müslümanların bu günü sevinçle karşılaması ve ona salavatlar getirmesi, Peygamber sevgisini diri tutar. Bir şeyi kutlamanın şekli (törenler vb.) sonradan oluşmuş olsa bile, kutlamanın özü Peygamberimizi (asm) anmaktır ve doğrudan Kur'an'ın emrettiği muhabbetin bir gereğidir.

  • Manevi Kazanç ve "Bire Bin" Sırrı

Mübarek gecelerde yapılan ibadetlerin sevabı, Risalelerde anlatıldığı üzere, diğer zamanlara göre kat kat fazladır. Örneğin Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri, bir nevi manevi birer bayram hükmündedir. Bu geceleri inkar etmek, Müslümanların bu büyük rahmetten mahrum kalmasına sebep olur.

  • Özetle Ne Demeliyiz?

Eğer birisi "Peygamber zamanında yoktu" diyorsa, ona şu cevabı verebiliriz:

Biz bu geceleri yeni bir din icat etmek için değil; Kur'an okumak, kaza namazı kılmak, tövbe etmek ve salavat getirmek için vesile kılıyoruz. Bunların hangisi İslam'a aykırıdır?

Bu geceler, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların aynı anda Allah'a yönelmesini sağlayarak muazzam bir manevi uhuvvet oluşturur.

Bu geceler bizim köylerimizde, şehirlerimizde İslami kimliğin korunmasına, çocukların camiye alışmasına ve manevi bir atmosferin oluşmasına hizmet eder. Bu güzelliği yok saymak, toplumun manevi bağlarını zayıflatmaktır.

Bu geceler, adeta bir mümin için manevi bir sıçrama tahtası hükmündedir.

Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim ile sabit olduğu için tartışmasızdır; ancak diğer mübarek geceler hakkında da Peygamber Efendimiz’den (asm) nakledilen ve bu zaman dilimlerinin faziletine işaret eden hadis-i şerifler mevcuttur.

İşte o gecelerle ilgili öne çıkan bazı hadisler:

  • Berat Gecesi Hakkında

Mübarek geceler arasında Kadir Gecesi’nden sonra üzerinde en çok durulan gece Berat Gecesi'dir.

"Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat Gecesi) olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah o gece Güneş'in batışıyla dünya semasına tecelli eder ve tan yeri ağarana kadar şöyle buyurur: 'Yok mu benden af isteyen, onu affedeyim! Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim! Yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim!..'" (İbn Mâce, İkāmetü's-salât, 191)

"Allah Teâlâ, Şaban ayının on beşinci gecesi kullarına tecelli eder ve müşriklerle müşahin (kin güdenler) dışındakileri mağfiret eder." (İbn Mâce, İkāmetü's-salât, 191; Tirmizî, Savm, 39)

  • Regaib Gecesi ve Recep Ayı

Regaib Gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesidir. Bu gecenin özel ismiyle anıldığı hadisler zayıf kabul edilse de Recep ayının bütününe dair genel teşvikler vardır.

"Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Recep’in ilk cuma gecesi (Regaib), Şaban’ın ortasındaki gece (Berat), Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleri." (Beyhakî, Sünen-i Kübrâ, 3/319)

  • Miraç Gecesi

Miraç hadisesi bizzat İsra Suresi ve Necm Suresi'nde anlatılan mucizevi bir olaydır. Bu gecenin kutlanması, bu büyük mucizenin yıldönümünü ihyadır.

Miraç'ta beş vakit namazın hediye edilmesi ve Bakara Suresi'nin son iki ayeti olan Amenerrasulü'nün verilmesi, bu gecenin müminler için neden bayram hükmünde olduğunun en büyük kanıtıdır.

  • Cuma Gecesi ve Günü

Cuma günü ve gecesi de aslında her hafta tekrarlanan mübarek bir zamandır.

"Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür..." (Müslim, Cuma, 17)

"Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, Müslüman bir kul namaz kılarken o saate rastlar da Allah’tan bir şey dilerse, Allah ona dilediğini mutlaka verir." (Buhârî, Cuma, 37)

  • Bu Hadislerin Işığında Nasıl Düşünmeliyiz?

"Bu geceler Peygamber zamanında yoktu" diyenlere karşı şu mantıkla cevap verilebilir:

Peygamber Efendimiz (asm), bu zaman dilimlerinin faziletini; sevabının çokluğunu, duaların kabulünü bizzat haber vermiştir. Bizim bugün yaptığımız ise; Efendimiz'in haber verdiği o fazileti kaçırmamak için bir araya gelmek, topluca ibadet etmek ve ona salavat getirmektir. Yani aslı sünnettir, şekli ise güzel bir gelenektir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- RECEB, ŞABAN, RAMAZAN, MÜBAREK GÜN VE GECELER

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 455
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...