Namazın insanı kötülükten alıkoyacağına dair ayet varken ve namaz kıldığımız halde neden haramları işleyebiliyoruz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Namaz kıldığımız hâlde haram ve günahları işlemeye devam ediyorsak, kâmil namazın hakikatinden uzağız demektir. Çünkü kâmil bir namaz, insanı kötülüklerden alıkoyan ve koruyan namazdır.

“Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar; yoksulu doyurmaya teşvik etmez. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır ve hayra da mâni olurlar.” (Maun, 107/1-7)

Bu surede de ifade edildiği gibi, her namaz kâmil namaz ve olamıyor. Bazen gösteriş için kılınır, bazen şekilci kılınır, bazen de ciddiye alınmadan kılınır vesaire. Hadiste ifade edilen namaz, hakiki ve kâmil namazdır. Hakiki ve kâmil manada kılınan namaz, insanı kötülüklerden alıkoyan ve koruyan namazdır.

Namaz ile iman arasında sıkı bir bağ vardır. İman tahkiki ve sağlam ise, namaz da ona göre tahkiki ve sağlam oluyor. Demek namazımız bizi kötülüklerden ve günahlardan alıkoymuyor ise imanımızı tahkikiye çevirmenin yoluna bakacağız. Bu zamanda böyle bir imanı da ancak, tahkiki iman dersleri vermektedir.

İmanı sağlam olanın namazı da sağlam olur. Namazı sağlam olanın takvası da sağlam olur. Tersinden düşünecek olursak takvamız zayıfsa namazımız da zayıftır, namaz zayıfsa iman da zayıf demektir. Öyle ise imanımızı güçlendirmek için Risale-i Nur'u hazmederek okumalıyız ve iman hizmetinde aktif bir şekilde çalışmalıyız.

İlave bilgi için tıklayınız:

- PEYGAMBERİMİZİN VASİYETİ VE GÖZÜMÜN NURU DEDİĞİ NAMAZ.

- NAMAZIN EHEMMİYETİ.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 476
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...