Namazın beş vakte hikmet-i tahsisinin çok hikmetlerinden bir tanesine işaret ediliyor. Acaba başka hikmetler hususunda bir fikir ve kanaatiniz var mıdır?
Değerli Kardeşimiz;
Bu üslup, Üstad'ın sıkça başvurduğu bir anlatım tarzıdır. Üstad, ele aldığı derin hakikatleri zihinlere iyice nakşetmek için, kendi anlattıklarının “denizden bir katre, dağdan bir zerre, güneşten bir lem’a” olduğunu nazara verir.
Üstadımız namaz vakitleri konusunda da çok önemli hikmetleri nazara vermiş, ancak “Hikmetler bunlarla sınırlı değildir, ben bunlardan sadece birini nakletmiş oldum.” demek istemiştir.
Konu şöyle de düşünülebilir:
Üstad bu vakitlerde Cenâb-ı Hakk’ın daha ziyade tesbih, tekbir ve hamd edilmesi gerektiğini nazara verir. Nitekim Peygamber Efendimiz (a.s.m.) farzlar dışında çok nafile namaz kılmıştır. Kerahet vakitleri dışında hemen her zaman, bir vesileyle, Rabbinin huzuruna çıkmanın manevî hazzını tatmıştır; kuşluk namazı, evvabin namazı, şükür namazı, abdest namazı, sefer namazı, mübarek gecelerde kılınan namazlar gibi…
Üstad'ın İşarâtü’l-İ’caz'daki ibadet tarifine bu nazarla baktığımızda, ibadetin hikmetlerine dair olan bütün bu beyanların, farz olarak kıldığımız bu beş vakit namazda kendini daha çok gösterdiğini söyleyebiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü