"Ayinedir bu âlem, her şey Hak ile kaim / Mir'at-ı Muhammed'den Allah görünür daim." Beytini izah eder misiniz?

Soru Detayı

- "Âyinedir bu âlem, her şey Hak ile kaim/ Mir'at-ı Bediüzzaman'dan Muhammed görünür daim. Mir'at-ı Said'den İnayet-i ilahiye görünür daim." demek hata mı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Ayinedir bu âlem, her şey Hak ile kaim / Mir'at-ı Muhammed'den Allah görünür daim."(1)

Nasıl bir çiçek o güzel ve güleç yüzü ile Allah’ın isimlerine küçük bir ayna oluyor ve O’nun isimlerini ilan edip bize sevdiriyor ise, Hz. Peygamber (asm) de Allah’ı bize tanıtan ve sevdiren en parlak, en geniş ve en mükemmel bir aynadır. Allah’ın bütün isim ve sıfatları en parlak ve haşmetli olarak bu aynada tecelli etmiştir. İnsanlar bu dev aynaya baktığında Hakkı bütün haşmeti ile görüp talim ediyor. Şiirdeki bu cümle bu ince manaya işaret ediyor.

Hz. Peygambere (asm) iman edip, ona sadık bir ümmet olanlar da istidat ve makamlarına göre Hakk'a birer aynadırlar. Bu noktadan bakıldığında Üstad Hazretleri de bir aynadır denilebilir. Lakin ifadeler mutedil ve ölçüyü kaçırmayacak şekilde kullanılmalıdır. Çünkü bütün yanlış ve batıl düşünceler müfrit sevgi ve bağlılıklardan tevellüd etmiştir. Şeriatın mizanlarını daim rehber tutmamız gerekir. Mesela Rafiziler sevgi ve bağlılıkta ifrata giderek Hazreti Ali (ra)’ı ilahlaştırmışlardır.

“Âyinedir bu âlem, her şey Hak ile kaim,/ Mir'at-ı Bediüzzaman'dan Muhammed (asm) görünür daim. Mir'at-ı Said'den inayet-i ilahiye görünür daim.”

Üstad Hazretleri bu asırda eserleri ile Hz. Peygambere (asm) tam bir aynadır. Bu aynaya bakan yani Risale-i Nur'u tahkiki bir şekilde okuyan birisi, hem Hz. Peygamber (asm)'in nübüvvetini hem de tevhidi tasdik eder, manasında bu cümleyi kullanmakta bir beis görülmüyor.

(1) bk. Barla Lahikası, (98. Mektup).

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 19.925
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...