Ağaçların dallarının havada intişarıyla, köklerinin yerde intişarı aynı suhulet ve kolaylıkla oluyor. Burada başka hakikatlere bir işaret var mıdır?
Cevap
Değerli Kardeşimiz;
Belki şöyle bir işaret de olabilir. Sert olan toprağın delinmesi için ağacın sert gövdesine ve dallarına görev düşebilirdi. Aynı şekilde yumuşak havada ise yumuşak kökler daha rahatlıkla intişar edebilirlerdi. Hilkatte bunun aksi bir tecelli ile karşılaşıyor ve İlahi kudrete nispeten büyük-küçük, az-çok fark etmediği gibi, sertle yumuşağın da fark etmediğini görüyoruz. Bu ise sebeplerin gerçek tasarruf sahibi olmadığının ayrı bir delilidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yazar:
Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.582
Yorumlar
insanları idraki zayıf. Hatta daha doğrusu, sebepler perdesini aşıp da hakikatı bariz bile olsa göremeyebiliyorlar.
Allah, görebilmemiz için akla pencereler açtığı gibi, bazı yollara kayıp hakikattan uzaklaşmamamız için de; bazı yolları tıkamış.
Mesela;
- Kur'an gibi eşsiz bir mu'cizeyi; okuma yazma bilmeyen, şair olmayan, şeytanların taşlanarak kehanet kapısının kapatıldığı ve teknolojinin bulunmadığı gibi bir ortamda indirmiş.
- Risale-i Nur gibi bir tefsiri; cephede kurşunlar uçuşurken, hapishanede sigara kağıtlarıyla ve müellifinin yanında müracaat edeceği hiçbir kaynak olmadan lutfetmiş.
- Mahlukatın birbiri ile yardımlaşmasını; yardımcıda hiçbir şuur, güç, irade, şefkat olmadan yaptırmış
- Dünyanın en lezzetli tatlısını, en yumuşak ipeğini.. yine bunun eğitimini almayan mahluklara gördürmüş.
Fakat bu kadar bariz olmasına rağmen; sebepler perdesine düşmeyenler azınlıkta oluyor.