"O ruhlar vasıtasıyla sevap cihetinde yaşıyorum, yalnız günah cihetinde ölüyorum." cümlesini açıklar mısınız, ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsanın geride bırakmış olduğu hayırlı bir evlat, hayrını devam ettiren bir ameli varsa, güzel ve hayırlı eserler bırakmışsa sevap defteri kıyamete kadar açık kalır. Mesela; Üstad hayırlı bir çığır açtığı, nice insanların hidayetine vesile olduğu için sevap ve iyilik noktasından hayatı devam ediyor. Kıyamete kadar gelecek bütün nur talebelerinin, Risale-i Nur eserlerini okuyup istifade eden bütün insanların sevaplarından hissedardır.

“Ey bu notaları dinleyen dostlarım! Biliniz ki, ben hilâf-ı âdet olarak, gizlemesi lâzım gelen, Rabbime karşı kalbimin tazarru ve niyaz ve münâcâtını bazan yazdığımın sebebi; ölüm, dilimi susturduğu zamanlarda, dilime bedel kitabımın söylemesinin kabulünü rahmet-i İlâhiyeden rica etmektir. Evet, kısa bir ömürde, hadsiz günahlarıma kefaret olacak, muvakkat lisanımın tevbe ve nedametleri kâfi gelmiyor. Sabit ve bir derece daim olan kitabın lisanı daha ziyade o işe yarar.” (7. Lem’a, 12. Nota)

İhlas, sebat ve sadakatle şirket-i maneviyeye ortak olan bir Nur talebesi, o şirketin daimi bir hissedarı olur; onların sevaplarından faydalanmaya devam eder. Yani şirketin havuzunda biriken sevaplardan hissesini alır. Sadece günah ciheti ile ölür yani günah defteri kapanır ama sevap hanesi kapanmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

salih76
nsan öldüğü zaman, günah ciheti biter; yani günah işleyecek bir durumu kalmaz. Ama sevap cihetinde yaşayabilir. '' şeklindeki yorumunuzun bir cihette eksik olduğunu düşünüyorum .. çünkü hayırlı eserler bırakanların o hayırları okumaları ile hayırlı ameller işlemesi ile sevap defterlerinin kapanmadığı gibi küfrü ve sefaheti neşreden ve hizmet eden neşriatları okuyarak kalbi ifsat eden insanlara ahlakı seyyieyi kazandıran o neşriatlarla ( mesela ahlaksızlığı neşreden müstehcen filmler gençleri cehenneme davet ediyor ve o filmlerle insanlar birçok günaha girdiği gibi o filmlerde oynayan oyuncular ölse bile günah cihetinde ölmemeleri filmlerini her seyreden ve o filmler sayesinde işledikleri günahlar ve neşre ve ilan ve hizmet ettikleri küfür ve sefahet ile ölsele bile günah cihetinde ölmeyecekleri ve ifsat ettikleri talebelerininde işledikleri günahların birer mislinide kendilerinin almaları cihetinde günah cihetinde yaşayacaklarını düşünüyorum..Hayra hizmet edenlerin ölseler bile hayır cihetinde ölmeyecekleri gibi küfre ve sefahete hizmet edenlerin de ölseler bile günah cihetinde ölmeyeceklerini düşünüyorum ... bu konudaki fikrinizi (varsa AYET VE HADİSLERE DAYANAN ) alabilir miyim... tşk.ler selam ve dua ile...
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
"Sebep olan yapan gibidir. Kim bir çığır açar, bir bid'at uydurursa o yolda gidenlerin kıyamete kadar işlediklerinden ona hisse vardır. " kaidelerine binaen günahın cari olması vardır. Biz bu noktayı mülahaza ederek bir cevap yazmadık sadece hayır noktasını değerlendirerek bir cevap yazdık. Dolayısı ile sizin bakış açınız doğru bir bakış açısıdır. Yani kötü çığır açmayan Müminler günah noktasından ölür demek daha isabetlidir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...