Önce İrâde mi, Yoksa Kudret mi Tecelli Eder?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Yasin Suresi'nin sonunda geçen Âyet-i Kerîme'de de ifâde edildiği üzere, "Allah, bir şeyin olmasını murâd ettiği zaman ona, "Ol" der, o da oluverir."(Yasin, 36/82)

Buradan, tecelli noktasında irâdenin, kudretten önce geldiğini anlamaktayız. Allah bir şeyin, nasıl, ne zaman ve nerede olacağını irâde edip ilminden harici âleme çıkıncaya kadar kudreti ile tecelli etmemesi ve zamanı geldiğinde tecelli etmesi gösteriyor ki, önce irâde ve daha sonra kudret tecelli etmektedir.

Diğer taraftan, insan cüz'i ölçücükleri ile Allah'ın sonsuz ve külli sıfatlarına âyine olmaktadır. Öyle ise, sınırlı bir gücümüzün olması nasıl ki, sonsuz bir kudretin varlığına delâlet etmektedir. Aynen öyle de, bir şeyi yaparken, önce irâde edip sonra gücümüzü kullanıp yapmamız da gösteriyor ki, Allah sonsuz irâdesiyle ister ve sonsuz kudreti ile de tecelli eder ve yaratır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Adem68474

Allah canibinden bakıldığında önce ve sonralık olmadığına göre, nasıl anlaşılmalı?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Allah'ın iradesi ile kudreti arasında ki ilişki bizce meçhuldür ama zamandan münezzehtir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
şeref askar

   1- كُنْ
ile فَيَكُونُ arasındaki irtibat gibidir.
Nasılki memurun husulü كُنْ emrine bağlıdır; semavatın tesviyesi de اِسْتَوٰى ya bağlıdır. 2- Kudretin taallukuyla iradenin taalluku arasındaki irtibat gibidir.
Yani "istiva" iradenin taallukuna, "tesviye" de kudretin taallukuna benzer bir irtibattır.
İşarat-ül İ'caz (RNK) - 212


فَسَوّٰيهُنَّ deki ف tefrîi ifade ettiğine nazaran, tesviyenin istivaya bağlanması; فَيَكُونُ nün كُنْ emrine veya kudretin taalluku iradenin taallukuna veya kazanın kadere olan terettüblerine benziyor
İşarat-ül İ'caz (RNK) - 214


Kün (emir-ol) iradenin taallukuna, feyekün(oluverir) ise kudretin taallukuna işarettir. İlk başta kün ile irade taalluk eder sonra kudret taalluku ile icad edilir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Nihayetinde önce ve sonra kavramları zamana ait kavramlar olup Allah hakkında tasavvuru uygun değildir. Bu gibi ifadelerin Allah'a nispet edilmesi DÎK-UL ELFAZ olarak tabir edilir. Ezeli irade ve ezeli kudretin taallukunun mahiyeti bizce meçhuldur demek daha yerinde olur. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...