Risale-i Nur okumaya nereden başlamalı, okuma sırası nasıl olmalı, nasıl takip etmeli; istifademizi arttırmak için ne yapmalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Bu asırda imanımızı tahkiki ve sarsılmaz yapmanın en kolay ve kestirme çaresi, şüphesiz Risale-i Nurları dikkatle ve anlayarak okumaktır. Buna delil ise, bu eserleri okuyarak imanlarını kurtarıp veya tahkiki yapan yüz binlerce, muhtelif sınıf insanlarıdır.
Maddi mikropların her tarafa yayılması gibi, şüphe ve tereddüt mikropları da her tarafa yayılma istidadı göstermektedir. Taklidi bir imanın bu manevi mikroplara karşı mukavemet göstermesi çok zorlaşmıştır.
"Hangi risaleden başlamak gerektiği" konusuna gelince, okunan her risaleden mutlaka istifade edilecektir. Ancak daha çok istifade edebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı prensipler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
1. Bulunduğumuz yerde, risaleleri okuyan insanlarla mutlaka tanışmak ve sohbet ortamına katılmaktır. Bu ortam, başta risalelerin anlaşılması olmak üzere bize çok şeyi kazandıracaktır. Manevi ve temiz bir atmosferde, farkında olmadan çok faydalı şeyleri öğrendiğimizi ve yine farkında olmadan bunları yaşadığımızı anlayacağız.
2. Anlayamadığımız yerleri sormak, yanlış ise düzeltmek, doğru ise onaylama imkânı bulmuş olacağız.
3. Tek tip kitap sıralaması yapmayı uygun bulmuyoruz. Siz seviyenize, ihtiyacınıza göre belirleyebilirsiniz...
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
risali nur dendimi iliklerime kadar mutlu oluyorum sizlere teşekkür ediyorum okadar güzel izah etmişsinizki eklenecek birşey bulamadım sizin gibi ihlaslı kardeşlerimiz olduğunu duyunca ümitvar oluyoruz
Kitabı eline alıp önce kitabı tanımalı. Mesela Sözler’i eline alıp; kaç sayfa, kaç söz, kaç zeyl vs. diye bakıp, önce kitabı tanımak. Sonra başını kaldırıp zihnen tekrar etmek.
Birinci ve ikinci okumaları sözlüğe bakmadan, üçüncüde ise sözlüğe bakarak, dördüncü ve devamındakiler içinse paragraf paragraf okuyup, her paragrafı zihninde tekrar ederek ilerlemek. Sonra bahsin bütününü zihninde tekrar etmek. 1 sene bu paragraf paragraf okuma şeklinde okursa, 1 sene sonra ne okursa ne işitirse hafızasında kalır. Zübeyr abi, “Üstad’dan böyle öğrendik” diyor. Zübeyr abinin ifadesi:Hz. Üstad dermiş ki; “bu usulde çalışsanız, 90 yaşına da gelseniz, hafızanız bunamaz.”
Zübeyr abi, okuma sırası için İMANİ BAHİSLER, MÜDAFAALAR, LAHİKALAR’ın 3’ünü birlikte okumalı, diyor.
Zübeyr abi: Okuduğunuz kitabın her sayfasından 1 cümle veya veciz bir kısım, eğer mümkünse 2 veya 3 ezberleyin. Böylece kitabı hemen hemen hafızanıza almış olursunuz. Ezberlemek için fazla zorlamayın, ne kadar hafızanızda kalırsa kanaat edin, zamanla çoğalır.
Zübeyr abi; ezber ile ilgili ayrıca: Lahikalarda Risale-i Nur’u metheden yerleri ezberlemek lazım, çünkü bunlarda müdafaadır. Veciz yerleri ve “Hakikat Çekirdekleri”ni ezberlemeli.
Zübeyr abi: Okumada sesli ve sessiz tekrar etmek. Mesela 1. Sözü sessiz okudun. Sonra sesli okumak. Bu, kulak hafızasından da istifade ettirir. Sesli olarak iyi okumanın yegane metodu, okuduğunuzu anlamaya çalışmaktır.
Zübeyr abi: 10 defa okumak yerine, 1 defa yazarak okumak daha faydalıdır. Hizmet niyetiyle kendi nefsimize okumak. Okuyup çıkıp okuyu çıkıp, ilgilendiğimiz müştaklara anlatmak.
Zübeyr abi: Lahikaları imkan oldukça okumaya çalışınız.
Zübeyr abi: Üstad bize Arapça Mesnevi’yi evvela bir anda bitirdi. Sonra nihayet 2 sayfayı 8 SAATTE ders vermeye başladı.
Zübeyr abi: Okurken yanında defter bulundurmak, kaleme sarılmak. Okuduğun yerlerin mealini yazarak, onu kendine mâl etmek. Okumak; ne okuduğunu da okumak !