Risaleleri nasıl mütalaa ve müzakere etmeliyiz? Unutmamak için not alalım mı? Kelimelerin altını çizmek uygun mudur?

Risaleleri nasıl mütalaa ve müzakere etmeliyiz? Unutmamak için not alalım mı? Kelimelerin altını çizmek uygun mudur?
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Müzakere; meselenin daha iyi anlaşılması için, başkaları ile karşılıklı fikir alış verişinde bulunmaktır.

Ağır bir taşı kaldıramadığımız zaman başkasdan yardım isteyip kuvvetinden istifade ettiğimiz gibi, anlamadığımız derin ve ağır bir mevzuda ehil olanlardan istifade etmemiz, yardımını talep etmemiz de müzakere demektir.

Risalelerden her hangi birini elimize alarak okuyup ne anladığımızı ifade ederek, meselenin netleşmesini sağlamış oluruz. Kendi başımızı okuyup anlamaya çalışmaya etüd veya mütalaa denir, başkası ile okuyup anlamaya çalışmaya ise müzakere veya müdavele-i efkâr denir.

Risale-i Nur'dan istifade etmenin birçok tarzı ve yolu vardır. Bunlardan birisi, Risale-i Nuru çok iyi bilen ve anlayan kardeşlerle mütalaalı dersler yapmaktır. Bu mütalaalı dersler çok bereketli ve faydalı olacaktır.

Mesleğimizin esası mütalaa, müzakere, müdavele-i efkâr ve tahkiktir. Üstadımız Risale-i Nurları için şöyle buyuruyor: “gazete gibi okumayınız.” (12. Mektup) Bu bakımdan, risalelerin sathi ve sûrî bir biçimde okunmaması, dikkatle, sürekli ve ciddiyetle okunması, birlikte mütalaa ve müzakere edilmesi lazımdır. Bunda çok faydalar vardır. Malumdur ki, çok hızlı akan suda balık tutulmaz.

Bugün memleketimizin her köşesinde ve dünyanın birçok yerinde insanlar bir araya gelip risale okuyor, mütalaa ve müzakere yapıyorlar. Risale-i Nurdaki derin manaları anlamak, ulvî hakikatleri akla yaklaştırmak için verilen misaller birer fener ve birer dürbün mesabesindedir.

İkincisi, düzenli bir şekilde bulunduğunuz yerdeki Risale-i Nur sohbetlerine devam etmektir. Cemaat içinde olmak ve sohbetlere devam etmek, Risale-i Nur'u anlama hususunda hayati bir öneme sahiptir.

Üçüncüsü, şahsi okumalara ehemmiyet vermektir. Günlük bir okuma programı tertip edip şahsi olarak da okumaya devam etmek gerekir. Bu okumaları yaparken lügat çalışması da yapabilirsiniz. Günlük 3-5 kelime öğrenseniz bir yıl içinde Osmanlıca kelime hazneniz büyür ve artık Risale-i Nuru rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Dördüncüsü, Risale-i Nur'ların şerhi izahı mesabesindeki paragraf, cümle ve mefhumların izah edildiği internet sitelerinden de faydalanabilirsiniz. Bu hususta en en kapsamlı site olan, Sorularla Risale adlı sitemizden istifade edebilirsiniz. Ayrıca anlamadığınız meseleleri de sitemize sorabilirsiniz.

İşte bu farklı alternatifler gibi, çeşitli yöntemlerle Risaleleri anlamaya çalışabilir ve mütalaa edebiliriz. Nefsimiz buna elbette razı olmayacaktır. Ama elde edeceğimiz manevî hazzın farkına vardığımız zaman, elbette kalb ve akıl gibi, nefis de bu işe razı olacaktır.

Beşincisi; Risale-i Nur'un en büyük vasıflarından birisi, her seviyedeki insana hitap etmesi ve onları aydınlatabilmesidir; başka eserlerde bu vasıf çok nadir olarak görünüyor. Risale-i Nurlar; havas-avam, âlim-cahil, zengin-fakir, köylü-şehirli, her kesime hitap eden bir eser olmasından, bir kelimesi ve cümlesi; çok manaların depolu olduğu bir kitap hükmünü almış. Bu yüzden, herkesin istifade ve anlayışı, kabiliyet ve anlayışına göre oluyor; ama en alt kademedeki avam insan da istifadesiz kalmıyor. Bu sebeple istifadeye kademeli olarak, sabırla devam etmeliyiz. Birden her bir meseleyi anlamak mümkün olmayabilir.

Meselâ; Batılı bir filozofun ya da Doğulu İbn-i Arabî’nin eserlerini anlamak için, onların kıvamına varmak ve o seviyeye çıkmak gerekir; çünkü onların eserleri sadece havassa hitap ediyor. Ama Risale-i Nurlar her kesime hitap ediyor.

Altıncısı, ilk etapta okunan şeyler unutulmuş gibi görünür ama aslında onlar unutulmaz, hafızamızda depolanırlar; ihtiyaç durumunda tekrar gün yüzüne çıkarlar. Bu sebeple, ne de olsa okuduklarım aklımda kalmıyor, diyerek gevşeklik göstermemeliyiz.

Hulasa; Risale-i Nurlar meyveli bir bahçe gibidir. O bahçede çok uzun dalların ucunda tatlı ve olgun meyveler de var, en alt kısmında boyu kısa olanların istifade edebileceği meyveler de var. Yani Risale-i Nurlar kimseyi meyvesiz bırakmayan güzel bir bahçe hükmündedir. Biz sabırla okumaya ve araştırmaya devam etmeliyiz, inşallah bu sabır ve metanetimiz boyumuzun daha yüksek meyvelere ulaşmasına sebep olacaktır.

Risalelerdeki yerleri ihtiyaç vaktinde hatırlamak için aşağıdaki noktalara dikkat etmenin faydalı olacağı kanaatindeyiz:

1. Külliyatı her sene, en az bir kere, düzenli bir şekilde okumak.

2. Bir Risaleyi okurken, mevzuyla alakalı diğer kısımları da okumak.

3. Külliyat'ın indeksini çıkarmak.

4. Önce her Risalenin, sonra o risalenin kısımlarının neden behsettiğini yazarak ezberlemek.

5. Her gün mutlaka az da olsa okumak.

6. Altını çizerek okumak.

Yukarıda ifade ettiğimiz bu tespitler, uygulanmış ve meyvesi alınmış bir tecrübenin neticesidir.

Kâinatta en şerefli ve en en sevaplı meşguliyet ilim ile olan meşguliyettir. İlimler içinde de en şerefli ve sevaplı ilim dalı, iman ilmidir. İman ilimleri içinde de bugüne kadar yazılan en parlak ve kuvvetli eser ise Risale-i Nur'dur.

Risale-i Nur ile meşgul olmak, onunla vakit harcamak, onun üzerinde çalışmak, onun üzerine not almak, ona kafa yormak, onu anlamak için vasıtalar üretmek, en güzel, en sevaplı, en şerefli bir meşguliyettir.

Melekler, ilimle meşgul olanlara gıpta ile bakarlar, onlara mağfiret kanatlarını gererler. Risale-i Nur'a talim için, çizdiğiniz her çizgiye bile hadsiz sevaplar yazılır inşallah.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 38.990
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

elcevaz13
Eserlerin Okunmasında Dikkat Edilecek Hususlar 1. Bütününü okumak. 2. Gazete gibi okumamak. 3. Bütünlük içinde mütalâaya kendimizi alıştırmak. 4. Kendi nefsine okumak ve ayrıca içinde birşeyler olduğu mülâhazasıyla okumak. 5. Her gün okuduğu şeylerle kendini kritiğe tâbi tutmak ve otokontrol yapmak. Yoksa, eserler yaldızlı ciltlerle kütüphanede durur da, gerektiği gibi istifade edilemez.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ziyaretçi (doğrulanmadı)

İnşaallah

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Rabbim sizden razı olsun.sorularıma çok güzel cevaplar alıyorum.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Nur mektupları

Bu yolları, külliyatı bitirdikten sonramı uygulamalıyız, yoksa bitirmeden uygulasak olurmu... ben külliyatı bitirmeden yazarak çalışma yöntemini denedim... ama bir yeri okurken veya çalışırken risalede başka bir konu hep aklıma geliyor.. ve risalede o bölü gidiyordum, ve mantıken düzenli çalışamıyordum, parça parça çalışıyordum... öneriniz nedir acaba?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Külliyatı bitirdikten sonra da bitirmeden evvel de bunlar uygulanabilir. Günlük okumamızı aksatmadan ve konuya odaklanıp dağıtmamaya gayret etmek lazım. Söz konusu konuyla ilgili çeşitli yerlerde geçen ve izah sadedinde olabilecek yerleri konuya ışık tutması açısından o anda okumak ve kitaplarda da ilgili yerlere haşiye atıp birbirlerine atıf yapmak çok güzel çalışmalara vesile olabilir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...