Risale-i Nur okurken en iyi şekilde nasıl istifade edebiliriz? Sesli okumak mı, sessiz okumak mı? Çok okumak mı, düşünerek az okumak mı? Okuma sırası?.. Ayrıca Cevşen ve sair evradları okumanın Risale-i Nur'dan istifadeye faydası var mı?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nur, Kur'an-ı Kerim'in harika bir tefsiridir. Böyle kıymetli bir eserden istifade etmek büyük bir nimettir, bir ayrıcalıktır.
Okurken şu gibi esaslara dikkat edilse, istifade çok daha fazla olur diye düşünmekteyiz:
• Başkalarına anlatmak için değil, kendi nefsimize hitap ederek okumak.
• Az da olsa her gün okumak.
• Küçük Sözler, Yirmi Üçüncü Söz, Haşir Risalesi (Onuncu Söz) gibi daha kolay anlaşılabilen risalelere öncelik vermek.
• Bilinmeyen kelimelerle ilgili lügat çalışması yapmak. Bir insan her ay bir risalenin kelimelerini çıkararak okusa, bir yıl gibi bir sürede çok mesafe alabilir.
• Çevremizde Nur dersleri yapılıyorsa düzenli olarak takip etmek, yapılmıyorsa da başlatmak.
• Seviyesi iyi kimselerle ön çalışmalı dersler yapmak. Mesela, bir hafta önceden belirlenen bir derse hazırlanıp gelmek, başkalarıyla bu konuyu enine boyuna müzakere etmek son derece faydalı olacaktır.
• "Ya Rabbi, bu eserleri anlamayı ve yaşamayı nasip eyle." şeklinde dualar etmek.
• Her gün hiç olmazsa on beş dakika sesli okumak, hem okuyuşu düzgünleştirir, hem telaffuzu güzelleştirir.
• Ayrıca sessiz olarak da yoğun bir şekilde okumak gerekir. Külliyetle dalmak mühimdir.
• Okuduğumuzu başkalarıyla paylaşmak önemlidir. İlim, paylaşıldıkça artar ve bereketlenir.
• Başlangıçta anlamasak da çok okumak, sonraki okuyuşlarda ise anlama ağırlıklı okumak daha faydalı olacaktır.
• Cevşen ve sair evradları okumanın Risale-i Nur'dan istifadeye ve feyz almaya büyük faydası vardır. Bunlar insanın ulvi latifelerini geliştirir, ona kıvam ve kalite kazandırır.
Kitap sıralaması olarak da tavsiye edilen;
1. Önce imani bir bahis, ardından bir lahika şeklinde olabilir. Sözler, Tarihçe-i Hayat; Mektubat, Kastamonu Lâhikası; Lem'alar, Emirdağ Lâhikası; Şualar, Barla Lâhikası; Mesnevi-i Nuriye, Sikke-i Tasdik-i Gaybi; Asa-yı Musa, İşarâtü'l-İ'caz, Muhâkemat şeklinde sıralanabilir.
2. Önce imani eserler, ardından lahika kitapları okumak, Sözler, Mektubat, Lem'alar, Şualar, Mesnevi-i Nuriye, Asa-yı Musa, Tarihçe-i Hayat, Emirdağ Lâhikası, Barla Lâhikası, Kastamonu Lahikası, Sikke-i Tasdik-i Gaybi, İşaratü'l-İ'caz, Muhâkemat şeklinde sıralanabilir.
Bunların dışında da farklı okuma metodları şüphesiz ki vardır. Artık herkes kendi yapısı ve kabiliyetine göre Risale-i Nur eserlerine müteveccih olmalı.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Teknikleri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
elhamdülillah...cenab-ı hakka binlerce şükür olsunki bu eserleri okumayı bizlere nasip etti RABBİM değerini bilenlerden eylesin inşaALLAH...
Kitabı eline alıp önce kitabı tanımalı. Mesela Sözler’i eline alıp; kaç sayfa, kaç söz, kaç zeyl vs. diye bakıp, önce kitabı tanımak. Sonra başını kaldırıp zihnen tekrar etmek.
Birinci ve ikinci okumaları sözlüğe bakmadan, üçüncüde ise sözlüğe bakarak, dördüncü ve devamındakiler içinse paragraf paragraf okuyup, her paragrafı zihninde tekrar ederek ilerlemek. Sonra bahsin bütününü zihninde tekrar etmek. 1 sene bu paragraf paragraf okuma şeklinde okursa, 1 sene sonra ne okursa ne işitirse hafızasında kalır. Zübeyr abi, “Üstad’dan böyle öğrendik” diyor. Zübeyr abinin ifadesi:Hz. Üstad dermiş ki; “bu usulde çalışsanız, 90 yaşına da gelseniz, hafızanız bunamaz.”
Zübeyr abi, okuma sırası için İMANİ BAHİSLER, MÜDAFAALAR, LAHİKALAR’ın 3’ünü birlikte okumalı, diyor.
Zübeyr abi: Okuduğunuz kitabın her sayfasından 1 cümle veya veciz bir kısım, eğer mümkünse 2 veya 3 ezberleyin. Böylece kitabı hemen hemen hafızanıza almış olursunuz. Ezberlemek için fazla zorlamayın, ne kadar hafızanızda kalırsa kanaat edin, zamanla çoğalır.
Zübeyr abi; ezber ile ilgili ayrıca: Lahikalarda Risale-i Nur’u metheden yerleri ezberlemek lazım, çünkü bunlarda müdafaadır. Veciz yerleri ve “Hakikat Çekirdekleri”ni ezberlemeli.
Zübeyr abi: Okumada sesli ve sessiz tekrar etmek. Mesela 1. Sözü sessiz okudun. Sonra sesli okumak. Bu, kulak hafızasından da istifade ettirir. Sesli olarak iyi okumanın yegane metodu, okuduğunuzu anlamaya çalışmaktır.
Zübeyr abi: 10 defa okumak yerine, 1 defa yazarak okumak daha faydalıdır. Hizmet niyetiyle kendi nefsimize okumak. Okuyup çıkıp okuyu çıkıp, ilgilendiğimiz müştaklara anlatmak.
Zübeyr abi: Lahikaları imkan oldukça okumaya çalışınız.
Zübeyr abi: Üstad bize Arapça Mesnevi’yi evvela bir anda bitirdi. Sonra nihayet 2 sayfayı 8 SAATTE ders vermeye başladı.
Zübeyr abi: Okurken yanında defter bulundurmak, kaleme sarılmak. Okuduğun yerlerin mealini yazarak, onu kendine mâl etmek. Okumak; ne okuduğunu da okumak !
Kitabın yanında siteden de okumalar yapıyorum. İyi oluyor
ben her gün mutlaka hem osmanlıca hem de latin harflerinden düzenli olarak okurum hedefim nurları osmanlıca yazmak