"Risale-i Nur Talebesi" olmak için, Nur cemaatine gitmek zorunlu mu; tek başımıza hizmet edersek bu unvanı alır mıyız?

"Risale-i Nur Talebesi" olmak için, Nur cemaatine gitmek zorunlu mu; tek başımıza hizmet edersek bu unvanı alır mıyız?
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Bu zaman, cemaat zamanıdır. Ferdi şahısların dehası, ne kadar harika da olsalar, cemaatın şahs-ı manevisinden gelen dehasına karşı mağlup düşebilir."(1)

Küfür bir cemaat olup ehli imana hücum ederken, tek bir şahsın bu kitlesel hücuma karşı kendini koruması pek mümkün değildir. Bu sebeple küfür cemaatine karşı imani bir cemaate dâhil olmak, bir ihtiyaç bir zarurettir.

İman ve Kur’ân hizmetinin karşısına çıkan şahs-ı manevilerin başında, masonluk ve komünistlik gelir. Bu şer odaklarının birer şahs-ı manevi hâlinde çalışarak, insanları küfür ve dalalete sürüklemeleri karşısında Nur Müellifi, iman ve hidayet cephesinde bir şahs-ı manevi meydana getirmenin zaruretini görmüş ve telif ettiği Nur Külliyatı etrafında bir iman ve ihlas cephesi teşekkül ettirmiştir.

Günümüzde küfür, planlı ve programlı bir şekilde cemaat hâlinde Müslümanlara hücum ediyor. Günahlar sel gibi her tarafı kuşatmış. İnsanların kabiliyet ve anlayışları ne kadar mükemmel de olsa, cemaatleşmiş küfür ve günahlar karşısında tek başına başarılı olması çok zordur. Bu yüzden bizim de hak bir tarikat veya hak bir cemaate mensup olmamız ve kendimizi orada muhafaza etmemiz gereklidir. Yoksa tek başımıza küfür cemaatinin karşısında, yaprağın rüzgârın karşısında savrulduğu gibi savruluruz. Allah muhafaza, tek başımıza ebedi hayatımızın riske ve tehlikeye düşmesi kuvvetle muhtemeldir.

İnsan hayır işleme ve hayra sahip olma konusunda da cemaat manasına muhtaçtır. Zira cemaat halinde işlenen ibadetlerde sevap bire yirmi yedi artarken, şahsi ibadetler cemaate kıyasla daha sönük kalıyor.

Mesela, cemaatle namaz kılmak, istenen birlik ruhunu devam ettirici ve sağlamlaştırıcı bir rol üstlenir. Hz. Peygamber (asm.), farz kılınmasından itibaren, hayatının son dönemlerine kadar beş vakit namazı sürekli kendisi bizzat cemaate imam olarak kıldırmış, Müslümanları da namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiştir.

Özetle, cemaatin ya da cemaatle hareket etmenin hem koruyucu bir tarafı var hem de sevap ve fazilet açısından daha üstün bir özelliği bulunuyor. Cemaatleşmek, aynı zamanda İslam birliğinin hem teminatı hem de temini niteliğindedir.

1) bk. Emirdağ Lahikası-I, 39. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 1.863
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...