Risale-i Nur Hizmeti

İçerikler


  1. Üstad'ımız, mesleğimizin esasının sırren tenevveret tarzında olmasını meşveretle mi tesis etmiş, yoksa kendi içtihadı mı?

  2. Kardeşlerimizin hatalarını vakıf ağabeyimize söylemek gıybet ya da ispiyonculuk mudur? Kovulmalarına sebep olmak da var işin ucunda...

  3. Hizmetin temsilcisi olanların yanlışına yanlış denilebilir mi, nasıl?

  4. Nur mesleğinde "moral bozma" ya da "yetersiz hissettirme" var mı? Hizmette daha aktif olmak için tavsiye verir misiniz?

  5. Kendinden küçüklere abi deyip, benden küçüklerin bana ismimle hitap etmeleri konusunda nasıl düşünmeli ve davranmalıyım?

  6. Risale-i Nur şirket-i maneviyemizin düsturları nelerdir?

  7. Cemaatleşme konusunda "Bu zamanda cemaat mi olur? FETÖ’yü gördün işte. Otur evinde, kıl namazını!" şeklinde konuşanlara ne diyebiliriz?

  8. Âdab-ı muaşeret kaidelerinden olan selamlaşma adabında "Büluğ çağına ermemiş gençlerle kucaklaşma değil sadece tokalaşma yapılması gerekiyor." denmiş. Bunun sebebini açıklayabilir misiniz?

  9. Bazı ehl-i tarik ve cemaatler, Nurcuları sadece Risale-i Nur okumakla tenkit ediyorlar. Onların bu yaptıkları gıybet olur mu?

  10. Risale-i Nur'un mehdilik cereyanı olduğu kanaatindeyiz. Peki Mehdinin üç vazifesi umumi değil mi? Risaleler ve Üstad'ın davası neden hala cihanşümul değil?

  11. "Şeriat ikinci üçüncü derecededir, birinci olan iman hizmetidir." fikrini savunan nurcular var, bu düşünce doğru mu?

  12. "Gıpta" İslâmiyet'te aslen güzel bir haslettir. Nur hizmetinde neden "fenafil ihvan" düsturu var?

  13. Tıp fakültesinde son sınıf öğrencisiyim, ama mesleğimi icra etmek istemiyor ve vaktimi iman hakikatleri ile geçirmek istiyorum. Bu konuda ne önerirsiniz?

  14. Nurculuk nedir, Ülkücülük nedir? Bu iki grup arasındaki farklar nelerdir? Ülkü ocaklarına Risale-i Nur dersi yapmaya davet edildiğimizde gidebilir miyiz?

  15. Bu zamanda cemaate bağlı olmak, derslere gitmek neden önemli? Bunun manevi ve ruhi faydaları neler olabilir?

  16. Hristiyanlara bakış tarzı ve mehdilikle ilgili sorularımın cevapları beni tatmin etmiyor. Cemaatte tümü kapsayacak meşveret görünmüyor. "Risale hakikattir, burhandır." deniyor, ben cevaplarda göremiyorum. Nasıl çalışmaktır, anlamada mı eksik var?

  17. Nur cemaati içerisinde, diyalog çalışması yapan bir birim veya yapı var mı? Üstad diyalog girişimini başlatan kişi midir?

  18. Eskiden olduğu gibi hizmette olamıyorum. Manevi olarak epey zayıfladım. Bana birkaç tavsiyede bulunur musunuz?

  19. Risale-i Nur derslerine düzenli gelen cemaatin fedakarlık hissinin inkişafı için neler yapılabilir?

  20. Risale-i Nur derslerine düzenli gelen cemaatin manevi inkişafı için neler yapılabilir?

  21. Sohbetlere ve kitap okuma programlarına, dünyevi şerlerden korunmak için gitmek, ihlas düsturlarına aykırı mıdır?

  22. Nur cemaatine yeni girmiş bazı insanlarda, dedikodu, gıybet, enaniyet, hatta namaz kılmayanlar da oluyor. Bunlar da milleti cemaatten soğutuyor, milyonlarca güzel insanı bu birkaç kişi yüzünden silebiliyorlar; konuyu nasıl değerlendirmeliyiz?

  23. Tüm âdâb-ı muâşeret kuralları hakkında bilgi verir misiniz?

  24. Risale-i Nur Mesleğinde Aşk Var mıdır?

  25. Efendimiz "Hiç kimse için kalkılmaz. Ancak Allah için ayakta durulur." diye buyuruyor. Sohbet öncesi veya esnasında gelen olursa, kalkmamamızı mı bize bildiriyor?

  26. Nur talebeleri arasında hoşgörü ve anlayışa bazen gereken önem verilmiyor. Mesela hastalanan bir kardeşin derse gelmemesi hususunda, gereken özeni göstermediği vs.. Nasıl bakmalıyız?

  27. Cemaat mesleğinden ilk bahseden Üstad mıdır? Hizmetin tarikatla değil, cemaatle ve hakikatle olacağını ilk beyan edip meslek haline gelmesini sağlayan kişi Üstad mıdır?

  28. Risaleler herkese hitap etmiyor mu; Nur cemaatine herkes gidemez mi? "Nur Cemaati herkesi aralarına almaz, onlar yanlız yüksek okuyanları aralarına alır." şeklindeki söylentiler doğru mu?

  29. Risale-i Nur'un makamına bakıp, sırf onun yüce makamına göre hizmet etmeyi düşünmek caiz midir?

  30. Üstad Nur Risalelerinin "velayet-i kübra" yolunu açtığını ifade etmektedir. Bu Risaleleri okuyanların velayet-i kübradan hisseleri nedir?

  31. Hizmetin düsturlarından olan, fedakârlığa yönelten en büyük etmenlerden şefkate, şefkat ufkuna nasıl ulaşırız?

  32. Risale-i Nur hizmetinin kerametinin tevafuklar olması konusunu açıklayabilir misiniz?

  33. Risale-i Nur dairesinde Peygamber Efendimiz'in ümmeti için de şirket-i maneviye söz konusu mudur?

  34. Risale-i Nur'da Rabıta Yapmak Var mıdır?

  35. Nur cemaatinin birçok kolu var, hepsi de kendilerini esas görüyorlar. Bu durumda biz ne yapalım, kim gerçekleri söylüyor?

  36. Bazen hizmetin maslahatı açısından insan çok ciddi boyutlara varan teviller yapmak zorunda kalabiliyor. Fakat netice veriyor. Maslahat için tevil caiz mi, konu hakkında bilgi verir misiniz?

  37. "İslâm'da kişiye ancak çalıştığı kadar vardır." denir; ama Üstad bu hususta "Bir Nur talabesinin yaptığına başkası ortak olabilir şirketi maneviyece." diyor. Nasıl anlayabiliriz?

  38. "İştirak-i amal-i uhreviye" düsturu Nur talebelerine mi hastır?

  39. Risale-i Nur ile tanıştım; inandığımız gibi yaşamak için ne yapmalıyız?

  40. Hizmet içinde müsbet rekabet mümkün müdür? Menfi bir hâl almaya başladıysa nasıl izale edilir? Netice mutlaka ayrılmak mı olur?

  41. Hizmetlerimizin sevabı, biz ahirete gittikten sonra da devam edecek mi?

  42. Üstad, zamanın cemaat zamanı olduğunu söylüyor. Eski zamanla günümüz arasında nasıl farklar var? Şahs-ı manevî teşkil etmenin şart ve esasları nelerdir?

  43. Nur Cemaatinin Rabbani Bir Metot İzleyip İzlemediğini Nasıl Anlayacağız?

  44. "Gavs-ı A'zam, İmam Rabbani, İmam Gazali gibi büyük veliler de velayeti kübra yolundan gitmiştir." demişsiniz. Ama onlar yıllarca riyazet, halvet yaptıktan sonra bu yola girmişlerdir. Ancak sahabe mesleğinde riyazet ve halvet hiç bulunmamaktadır.

  45. Sahabe mesleği tasavvuftan daha üstünse, neden sahabelerden sonra gelenler bu mesleği sürdüremediler de tasavvufu başlattılar? Üstad'la, sahabe mesleğinin tekrar tahakkuk ettiğini dikkate alırsak, Üstadı nasıl değerlendirmeliyiz?

  46. Arkadaşlarla konuşurken Üstad'ın şirket-i maneviye hususunda dayandığı âyet ve hadisler soruldu. Bu konuda yardımcı olur musunuz?

  47. Hizmette atıl olduğumuzu düşünüyorsak, bunun sebebi ne olabilir?

  48. Üstadımızın, sürekli Hulusi Ağabey'e birincilik makamını vermesinin hikmeti nedir?

  49. "Peygamberim Hz. Muhammed (asv), ben onun hayatına bakarım; Bediüzzaman ve eserleri beni ilgilendirmez." diyen ve hizmetten haberi olmayan birisine Risale-i Nur'u nasıl tanıtacağız?

  50. Hizmette fedakârlık, fenâ fi'l-ihvan gibi düsturları içimize yerleştirmeye ve fıtrat haline getirmeye nasıl muvaffak olabiliriz?..

  51. Resim öğretmeniyim. Resimlerle Risale-i Nur'u anlatmak istiyorum. İnsan ve hayvan tasvirlerini temsili çiçeklerle anlatacağım. Ortaya güzel bir çalışma çıkarsa, hizmet etmiş olur muyum? Çalışmalarımın dersanelere asılmasının bir sakıncası olur mu?

  52. Bulunduğum ilçede oturmuş bir cemaat var. Abilerimizin çoğu yirmi-yirmi beş senelik. İlçemizde hizmetler bir türlü inkişaf etmiyor; yeni katılımlar yok. Yeni katılanları da küstürmek var. Biz gençlerin nasıl hareket etmesi gerekiyor?

  53. "Risale-i Nur dairesinde hizmet geniştir." deniliyor. Ancak sadece Risale-i Nur'u okuyup iyi anlatabileyim, diye hizmet biliniyor. Hizmet nedir doğrusu? Ne kadar geniştir?

  54. Risale-i Nur dershanelerine bir arkadaşım vasıtasıyla hediye götürdüm. Bu sefer aklıma Hatem-i Tai'nin, davete icabet etmediği ve bunun izzetine zıt olduğu aklıma geldi vazgeçtim, hediyeleri de kabul etmiyorum. Doğru mu yapıyorum?

  55. Allah yolunda ve hayırlı işlerde sarf edilen mal ve emekte, israf ve günah söz konusu değil midir?

  56. Hizmet edenler neden bazen birbirleri ile uğraşıyorlar, şevklerini kırıyorlar?

  57. Ashab-ı Suffe hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca Üstad'ın buna benzer bir uygulama ile talebelerine belirli miktar nafaka vererek, bu uygulamayı zamanımıza nasıl taşıdığını açıklar mısınız?

  58. Yıllarını hizmete adamış, sonra bir şekilde ayrılmış bir zat için; "akıbetinin iyi olmayacağı, işlerinin yolunda gitmeyeceği" ifadelerinin doğruluk derecesi nedir?

  59. Hizmette yaşıt olanların birbirine "abi/ağabey" diye hitap etmeleri ne kadar doğrudur?

  60. Hizmette bazı kardeşlerimiz, diliyle insanı incitmeyi âdet haline getirmişse, ondan zarar görünüyorsa, bu kardeşimizle fazla samimi olmamak uygun olur mu?

  61. "Sadaka belayı defeder." hadisini, risalelerin okunması ve neşredilmesine nasıl tatbik edebiliriz?

  62. Nur cemaatlerine gidip gelirken, cemaatçi deyip dışlayanlar oluyor, bunlara karşı yaklaşımımız nasıl olmalıdır?

  63. Barla'daki mezarda Bayram Yüksel ve Ali Uçar Ağabeylerin ismi yazıyor. Ortadaki mezar kime ait olduğu konusunda bir bilginiz var mı?

  64. Hak yol hangisidir? Eğer Risale-i Nur ise, Nakşibendiler nerede, İran nerede, Taliban nerde, Şia ve Lübnan nerede, Hamas nerede, Kadiriler nerede?..

  65. Bediüzzaman, iman'a ve Kur'an' a hizmetin öğrencilerinin omzuna konduğunu söylemiş midir? Her Risale-i Nur'u okuyan kişi Bediüzzaman'ın öğrencisi midir?

  66. Kâinattaki hadiseler ile Risale-i Nur hizmeti arasında bağlantı kurmak doğru mudur?

  67. Acaba Allah, Nur hizmetinden razı mıdır? Resulullah bu hizmetlerden hoşnut mudur?

  68. Hizmet nedir ve nasıl oluyor? Ne yapmakla hizmet etmiş oluyoruz? Risale-i Nur okumak, yazmak ve dinlemek hizmet etmiş olmak için yeterli midir?

  69. Bir arkadaşım, Risale hizmeti Üstad zamanında yapıldı ve bitti diyor. Yirmi Birinci Yüzyıla hitap edemez diyor. Zira Üstad vefat etmiştir, diyor. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

  70. Risaleleri tek başımıza okuyup hizmet etsek, manevi şirkete dahil olur muyuz? Şirketi maneviyede yer alabilmek için ne yapılmalıdır? Risalelerde yer alan, düsturları yerine getirmek kafi midir?

  71. Abilere karşı tevazunun sınırı nedir? İnsan karşısındakini kendinden daha iyi, ahlaklı görmesi güzel bir şey olabilir, ama sanki bu bazen hayatımda rıza-yı ilahi değil de abilerin rızasını almaya yol açıyor gibi oluyor...

  72. Risale-i Nur mesleğinin hadisi şeriflere ve hadis ezberlemeye bakış açısı nasıldır?

  73. Isparta kahramanları ve sahabe efendilerimizi ben meslek olarak birbirlerine yakın görüyorum. Bu benzetme caiz midir?

  74. Nur yolcusunun günlük veya haftalık şahsi kemalatı nasıl olmalıdır?

  75. Hizbullah, El-Kaide gibi örgütlerin eylemlerinin Risale hizmetinde yeri var mıdır?

  76. Risale-i Nur sohbetlerine gelip, "Neden Kur'an ya da ilmihal okumuyoruz, otuz iki farzı öğrenmiyoruz da öncelikle bunları okuyoruz?" şeklinde soranlara nasıl cevap verebiliriz?

  77. Nur hizmetinin hedefi nedir; altın nesili oluşturmak mı? Böyle ise bu oluşum kaç yıl sürer, bu nesil ne zaman vuku bulur?

  78. Şu andan Şark'ta meydana gelen olaylar hakkındaki görüşünüzü ve on yirmi sene sonrası için fikrinizi alabilir miyiz?

  79. Türkiye'de ve dünyada yapılan hizmetlerin ana gayesi nedir? Eğer insanlara din, diyanet anlatmaksa, neden Türkiye bu konuda tatmin edilmeden, dünyaya hitap edilmeye başlanmıştır?

  80. Nur hizmetkârları bu dünyada pek azdır ve en çarpıcı tesbit ise, aralarında yine de az kişi Risaleleri tahkik ediyor. Risaleler nasıl tahkik edilir? İstikametimizi nasıl sürekli muhafaza ederiz?

  81. Risale-i Nur hizmetlerinde ilmi ve fenni tahsil mi daha önemlidir, yoksa ihlas mı?

  82. Risale-i Nur hizmetinde yeni meşreplere nereye kadar sınır var? Meşrep ihtilafının esma-i ilahiyenin tenevüünden olduğunu nurlardan öğrendik. Hedefe ulaşmak için birtakım günahları meşru görmek hizmet olarak görülebilir mi?

  83. Risale-i Nur'un kendini kapatması söz konusu olabilir mi? Bazı hakikatleri bildiğimiz hâlde davaya karşı lakaytlığımız nasipsizliğimizi mi gösterir? Eğer öyleyse bunu tedavisi nasıldır?

  84. Üstadımız Risale-i Nurların çeşitli yerlerinde, bu eserlerle meşgul olanların inşallah yüzde seksen doksanının kabre imanlı gireceği müjdesini vermiştir. Üstadımız işaret ettiği azınlık kimlerdir, bu gruptaki insanların özellikleri nelerdir?

  85. Risale-i Nur okuyan ve hizmet halkasına dahil olan kişiler, önceki alışkanlıklarını, huylarını değiştirirler mi, karakterleri değişir mi?

  86. Ali Uçar Kimdir?

  87. Özellikle bu dehşetli asrımızın (yaşadığımız sahil bölgesi) sefahatte çok zaman öldürülmesi, hizmette olan kardeşleri bile derinden etkiliyor. Önce kendimizi, sonra etrafımızı aç nefsimizin elinden nasıl Nurlarla doyurabiliriz?

  88. Herhangi Bir Nur Cemaatine Katılmak İçin Ne Yapmak Lazımdır?

  89. "Kendine bir iş bul, düşünme derin derin." sözünü Nur mesleği ile nasıl alakalandırabilirz?

  90. İzlediğim bir videoda, hadislerden yola çıkılarak, ahir zamanda Ehl-i sünnetin tek, yalnız ve gariban kalacağı ifade edilmektedır. Halbuki başta Nur cemaati olmak üzere bir çok ekibin güzel hizmetleri vardır. Bu hizmeti yapanlar Ehl-i sünnet değil midir?

  91. Risale-i Nur'un Şahsı Manevisi Ne Demektir?

  92. Şirket-i maneviyeden herkese bitamamiha sevap geleceğini biliyoruz. Fakat herkes ayinesi miktarınca istifade edebilecek. Peki yine aynı şeye gelmiyor mu?

  93. Hizmete neden ihtiyaç var; Allah hidayet nasip etmemişse, biz ne yapabiliriz?

  94. Risalei Nur okumanın insanlarla iletişimde içine kapanıklık veya daha sosyal yapma gibi etki ve yansımaları var mı?

  95. Hizmetin en efdali para yardımı mı, zaman mı, yoksa, hayatını adamak mı hayırlıdır?

  96. Risale-i Nur hizmetinin bu memleketi İkinci Cihan Harbine sokmadığını okuyoruz. Bunu nasıl anlamalıyız? Zahiren abartı gibi gözüküyor. İkinci Dünya Savaşı'na girmeyişimizin asıl nedeni nedir?

  97. Bir beldede Risale-i Nur yoluyla Kur'an'a hizmet eden insanların, maddi ya da manevi anlamda o beldeye getirileri nelerdir?

  98. Risale-i Nur Hizmetinde Neden En Ehemmiyetli Şart İhlastır?

  99. "Hüsrev'in bin kusuru olsa ben onun aleyhinde bulunmaktan korkarım..." Korkusuz Üstadımız dahi ona karşı gelmekten korkarken, neden diğer ağabeyler onun aleyhinde bulunmuşlardır?

  100. Nur cemaati neden bu kadar ayrılıklar yaşamış, neden bu kadar grup var? Yazıcı, Okuyucu, Med-Zehra, Meşveret,.. Ayrılma olmasaydı da hepsi bir olsaydı daha büyük bir kuvvet olmaz mıydı?

Yükleniyor...