Çocuklarıma Risale-i Nur okutmak istiyorum, onlar da şevkli. Nasıl bir sıralama yapabilirim, nelere dikkat etmeliyim?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Evvela Cenab-ı Hak, sizin gibi çocuklarının manevi cephesini de kuvvetlendirmek isteyen anne ve babaların sayısını çoğaltsın, amin.

Çocuklara kitap okuma sevgisini vermek ve bu esnada Risaleleri okutmak lazım. Bu nedenle özellikle kitaptan olmak suretiyle, bu mümkün değilse, telefon programından okutmaya gayret etmek lazımdır. Küçük Sözler, hikayecikler tarzında gittiği için çocuklar için güzel oluyor. Yine Meyve Risalesi gibi eserler de başlangıç açısından iyidir. Ayrıca Bediüzzaman'ın Tarihçe-i Hayatı da hem daha sade ve anlaşılır, hem de akıcı olmasından daha isabetli olabilir.

Bununla beraber çocukların iyi bir terbiye alarak, İslami yaşantı içerisinde olmalarının birinci şartı; ailede İslam'ın güzel bir şekilde yaşanmasıdır.

Anne babanın hali, tavrı, başta namaz olmak üzere ibadetleri ciddiyetle yerine getirmeleri ve takva ve günahlardan kaçınmalarındaki dikkat ve hassasiyetleri, çocuğun terbiyesinde en temel etken olacaktır.

Üstadımız bu manayı şöyle ifade etmektedir:

"Ben bu seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde, kasem ediyorum ki, en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi, merhum validemden aldığım telkinat ve mânevî derslerdir ki, o dersler fıtratımda, âdeta maddî vücudumda çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen görüyorum."

"Demek, bir yaşımdaki fıtratıma ve ruhuma merhum validemin ders ve telkinâtını, şimdi bu seksen yaşımdaki gördüğüm büyük hakikatler içinde birer çekirdek-i esasiye müşahede ediyorum."(1)

Halbuki Üstad'ın Validesi ümmi idi; dersini lisan-ı haliyle yaşayarak veriyordu. Ailedeki ciddi İslami yaşantı, âdeta çocuğun terbiyesi için olmazsa olmaz kabilindedir.

İkinci cihet çocukları bilgilendirmek onları dini ilimlerle hususen asrımızın tefsiri olan Risale-i Nurlarla teçhiz etmek için gayret sarfetmek. Bu da yine aile içerisinde ve hariçteki Risale-i Nur medreselerinde olmak üzere iki cihetle yapılmalıdır. Hem aile içi hem de dışarıda faydalı olmanın birinci şartı da şımartmadan ama sevdirererek yaptırmaktır.

Aile içerisinde imani bahislerden her gün kısa dersler okunmalı, bu dersleri daha çok çocuklar okumalı biz dinleyici olmalıyız. Zaman zaman bazı kısa vecizeler ezberlettirilmeli ve medreselerdeki -yaşlarına uygun- programlara katılmaları sağlanmalıdır. Arkadaşları mümkünse cemaatten, değilse dindarlardan olmalıdır.

En önemlisi anne ve babası çocuğunun samimi dindar olması için devamlı dua etmelidir. Rabb-i Rahimimiz çocuklarımızı bu zamanın fitnesinden muhafaza eylesin, amin.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Dördüncü Lem'a.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 2.005
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...