Risalelerin ahir zamanda Hıristiyanların da kurtuluşuna vesile olması nedeniyle, Risalelere de Mesih denilebilir mi?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nurlara doğrudan Mesih demek uygun düşmez, ama Hazreti İsa (as)’in vazifesini ifa ediyor, demekte bir sakınca yoktur. Zaten Risale-i Nurlar bu zamanda Mehdi (r.a)’in bir eseri, bir programı olmasından dolayı Hazreti İsa (as)’in hem şahsı ile hem de gayesi ile kuvvetli bir irtibat içindedir. Tabi bu irtibat ve alakalar gizli ve müteşabih ifadeler ile beyan edildiği için, herkes tam bir vuzuh ile meseleyi göremiyor. Bu gibi konular ancak imanın nuru ve basireti ile görülebilir. Risale-i Nurlar sadece Müslüman ve Hıristiyanların değil, imana susamış bütün gönüllerin ilacı ve rızkı konumundadır. Bu sebeple Risale-i Nurlar Mesih İsa (a.s)’in bir vekili bir manevî kılıcı şeklinde küfür ve inkâr akımlarının başını dağıtıyor.
Hz. İsa (as)’a Mesih lakabı verilir. Böyle denilmesi; yeryüzünde çok seyahat etmesi, Yahudilikteki bir takım ağır hükümleri kaldırması ve eliyle mesh etmek suretiyle hastaları iyileştirmesi cihetleriyle izah edilir.
Risale-i Nurlarda bu zamanda kuvvetli iman dersleri ile kalpleri mesh etmek sureti ile manevî dertleri tedavi ediyor. Diğer bir mana olarak, küfür ve inkârın fasit fikirlerini kuvvetli ve kati iman delilleri ile ortadan kaldırarak bir cihetle Mesihlik vazifesini görüyor, denilebilir; ama yukarıda da dediğimiz gibi, doğrudan bu lakabı vermek uygun değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü