Şahsî kemalat düşünülmeyecek mi? Mesela, Kur'an okumakla sevap kazanmak ihlasa muhalif midir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İbadetlerimize dünyevî bir maksat ve maslahat sızarsa, ihlası zedeler. İhlas zedelenirse, amel iptal olur. Bu yüzden, amellerimizde sadece Allah’ın rızası esas olmalıdır. Dünyevî maslahat ve maksatlar sadece o ibadetin bir sebebi ve bahanesidir. Asıl olan Allah rızasıdır. İbadetlere takılan dünyevî hikmetler ve maslahatlar, o ibadete bir teşvik, zayıfları tahrik etmek kabilindendir. Yoksa ibadetin asıl gayesi ve sebebi değildirler.

Bu yüzden, ibadetlerimize dünya maksat ve maslahatlarını esas ve illet yapmamalıyız. Eğer yapılırsa yapılan ibadetlerin Allah nezdinde hiçbir kıymet ve ehemmiyeti olmaz.

Cennet sevdası ve cehennem korkusu "dünyevî" menfaate girmediği için, ibadetlere zarar vermez. Bir kimse cehennem azabından korkup, çok amel işlerse, bu ameller Allah katında makbul ve sahihtir. Durum cennet için de aynıdır. Lakin rü’yet ve rıza için yapılan ibadete derece bakımından yetişemezler. Yani makbul ve sahih amellerin de kendi içinde mertebeleri vardır. Cennet sevdası, cehennem korkusu Risale-i Nurların ihlas esasına mugayir ve muhalif bir durum teşkil etmez. Öyle ise Risale-i Nur'a talebe olmaya engel değildir.

Üstad Hazretlerinin şu ifadeleri bu manaya işaret ediyor:

تَتَّقُونَ Takvâ, tabakat-ı mezkûrenin ibadetlerine terettüp ettiğinden, takvânın bütün kısımlarına, mertebelerine de şâmildir. Meselâ, şirkten takvâ; kebairden, mâsivaullahtan kalbini hıfzetmekle takvâ; ikabdan içtinap etmekle takvâ; gazabtan tahaffuz etmekle takvâ. Demek تَتَّقُونَ kelimesi bu gibi mertebeleri tazammun eder."(1)

(1) bk. İşârâtü'l-İ'câz, Bakara Suresi, 21-22. Ayetlerin Tefsiri.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.571
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...