69
İçerikler
-
"Kader-i İlâhî başka bir sebepten dolayı cezaya, mahkûmiyete istihkak kesb etmiş olan o kimseyi, bu defa bir zâlim eliyle cezaya çarptırır,.." Bazen zahirî sebepleri suçluyoruz, ne dersiniz?
-
"Benim suçum, hizmet-i Kur'âniyemi maddî ve mânevî terakkiyatıma, kemâlâtıma âlet yapmakmış." Üstadımızın böyle düşünmeyeceğini biliyoruz, neden bu ifadeyi kullanmış?
-
"Şahsiyetime bir makam-ı şan u şeref kazandırmağa âlet etmediğime" ile "Maddî ve mânevî terakkiyatıma, kemâlâta âlet yapmakmış" ifadesi tenakuz teşkil etmiyor mu?
-
Şahsî kemalat düşünülmeyecek mi? Mesela, Kur'an okumakla sevap kazanmak ihlasa muhalif midir?
-
"Rıza-yı İlâhîden başka fıtrî vazife-i ilmiyenin sevkiyle, yalnız ve yalnız imana hizmet hususu bana gösterildi." İzah eder misiniz?
-
"Hakaik-i imaniyeyi fıtrî ubudiyetle muhtaçlara tesirli bir surette bildirme..." ifadesini izah eder misiniz?
-
"Komitecilik ve cemiyetçilikten tevellüd eden dehşetli dinsizlik" cereyanını nasıl anlayabiliriz?
-
"İkaz ediyor; ‘Sakın’ diyor, ‘İman hakikatini kendi şahsına âlet yapma.’ tâ ki, imana muhtaç olanlar anlasınlar ki, yalnız hakikat konuşuyor." Ne demektir?
-
"Risale-i Nur’un bahsettiği hakikatlerin aynını binlerce âlimler, yüz binlerce kitaplar daha belîğane neşrettikleri halde, yine küfr-ü mutlakı durduramıyorlar." İzah eder misiniz?
-
"Said yoktur. Said’in kudret ve ehliyeti de yoktur. Konuşan yalnız hakikattir, hakikat-i imaniyedir..." İzah eder misiniz?
-
"Nur mekteb-i irfanının yüz binlerce, belki de milyonlarca talebeleri yetişti." Risalelerde sadece iman hakikatleri değil; sosyoloji, psikoloji gibi ilimler de mi işlenip şahsiyet kazandırıyor?
-
"Benim maddî ve mânevî her şeyden ferağat mesleğimden ayrılmayacaklardır... Yalnız Allah rızası için çalışacaklardır." İnsan manevî füyüzattan nasıl ferağat edecek, izah eder misiniz?
-
"Onlar bilmeyerek kader-i İlâhînin sırlarına, derin tecellîlerine akıl erdiremeyerek bizim dâvâmıza, hakikat-i imaniyenin inkişafına hizmet ettiler..." İzah eder misiniz?