"Sakin ol, zira senin üstünde bir peygamber, bir sıddık ve şehid var." hadisinin işaret ettiği hâdiseyi izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu hadisin tafsilatı Risale-i Nur'da şu şekilde beyan ediliyor:

"BEŞİNCİ MİSAL: Başta Buharî, İbni Hibban, Ebû Davud, Tirmizî gibi kütüb-ü sahiha, müttefikan Hazret-i Enes’ten, Ebu Hüreyre’den, Osman-ı Zinnureynden, Aşere-i Mübeşşereden Said ibni Zeyd’den haber veriyorlar ki: Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, Ebu Bekri’s-Sıddık, Ömerü’l-Faruk ve Osman-ı Zinnureyn ile Uhud Dağının başına çıktılar. Cebel-i Uhud, ya onların mehabetlerinden veya kendi sürur ve sevincinden lerzeye geldi, kımıldandı. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etti ki: اُثْبُتْ ياَ اُحُدُ فَاِنَّمَا عَلَيْكَ نَبِىٌّ وَصِدِّيقٌ وَشَهِيداَنِ (Sâkin ol! Zira senin üstünde bir peygamber, bir sıddık ve iki şehit vardır.)"

"Şu hadîs, Hazret-i Ömer ve Osman şehid olacaklarına bir ihbar-ı gaybîdir."

"Şu misalin tetimmesi olarak nakledilmiş ki: Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm Mekke’den hicret ettiği ve küffarlar takibe çıktıkları vakit, Sebîr namındaki dağa çıktılar. Sebîr dedi: 'Ya Resulallah, benden ininiz. Korkarım, benim üstümde sizi vururlarsa Allah beni tâzip eder. Onun için korkarım.'

"Cebel-i Hira çağırdı: ' ياَ رَسُولَ اللّٰهِ اِلَىَّ 'Bana gel.' Bu sır içindir ki, ehl-i kalb Sebîr’de havf ve Hira’da da emniyeti hissederler. Bu misalden anlaşılır ki, o koca dağlar birer müstakil abddir, müsebbihtir ve vazifedardırlar. Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâmı tanır ve severler; başıboş değillerdir." (Mektub, On Dokuzuncu Mektup, On Birinci İşaret)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.442
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

inc inur
11. Isaretin besinci misalinde Resulu Ekrem (a.s )Mekkeden hicret ettigi ve kuffarlar takiba ciktiklari vakit sebir namindaki data ciktilar. Sebir dedi: Ya Resulallah benden ininiz! Korkarim benim ustumde sizi vururlarsa Allah benim tazip eder onun icin korkarim. Cebeli Hira cagirdi: Bana gel! bunun icindir ki ehli kalb sebirde korku hirada emniyet hisseder. => Hicrette siginilan magrayi sevr magrasi olarak biliyorduk fakat bu paragrafta hira olarak bahsettigini anladim. Dogru mudur?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Burada sebir ve hira dağı arasında geçen bir hadise ayrıca anlatılıyor. Yani Sevr mağarasına sığınma farklı bir hadise olarak göze çarpıyor ki herhangi bir tenakuz bulunmuyor.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...