"Seriüsseyir olan bu zamanın evladına,.." cümlesinden ne anlamalıyız, ahir zamanda zaman hızlı mı?
Değerli Kardeşimiz;
Zaman, vakit itibariyle dünya yaratıldığından beri kurulduğu düzen üzere devam etmektedir. Ancak ülkelerin bulunduğu yer ve insanların yaşadığı coğrafya itibariyle; gece ve gündüzün farklı olması normaldir. Bu ise; zamanın uzaması anlamına gelmez. Onlarca yılın evvel veya sonra takvimlerinin yapılması gösterir ki; gezegenimizde zaman kurulduğu nizam üzere devam etmektedir.
Teknolojinin, bilimin ve nakil vasıtalarının çağımızda mükemmel hale gelmesi ile eskiden bir yılda, altı ayda yapılan işler ve seyirler, bu zamanda üç günde veya üç haftada yapılabiliyor. Bu zamanın genişlemesi ve uzaması anlamına değildir. Teknolojinin ve medeniyetin gelişmesi anlamınadır.
“Bu zamanın seriü's-seyr olan evladı” ifadesi ise; medeniyetin, teknolojinin imkânı ile eski zamana göre bu zamanın insanı, kısa bir zamanda geniş ve çok işler yapması ile ilgili bir ifadedir. Yoksa mahiyeti itibariyle zamanın asırlara ve zamanlara göre bizzat uzaması veya farklılaşması anlamına gelmez.
Mesela, eskiden bir insan ömrünü tüketse o zamanın şartlarında dünyayı mahdut gezebilirdi. Bu zamanda ise; çok kısa bir sürede nakil vasıtalarıyla bir insan dünyanın bir çok yerini gezme imkânına sahiptir.
Fakat her asırda yaratılan ümmetlerin ömürleri Allah tarafından farklı takdir edilmiştir. Bin yıl ömür yaşayan insanlar olduğu gibi, beş yüz yıl ve üç yüz yıl ömür sürenler de olmuştur. Bu süre; şartları icabı zamanımızda ortalama altmış yetmiş yıl kadardır. Bu meselenin, zamanın gün ve vakit cihetiyle farklılığı anlamına gelmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
mrb. Ama ben eski bir takvim yaprağında şöyle bir yazı görmüştüm aklımdakiyle: "Zaman kısalacak. Bir sene bir ay gibi, bir ay bir hafta gibi, bir hafta bir gün gibi geçecek, bir günün geçmesi ise bir yaprağın yanması kadar çabuklaşacak, hiçbir şeyde bereket kalmayacak. Bunu farketmedikçe kıyamet kopmayacak" yazıyordu. O zaman bunu açıklayın lutfen..
"Zaman kısalacak" ifadesi ile "zaman hızlı geçecek" ifadesi aynı kapıya çıkmaktadır. Bunun açıklaması ise yukarıda yapıldığını düşünüyoruz. Eskidelerde, bir asırda meydana gelen değişim ve gelişim, şimdilerde bir senede meydana geliyor. Sık sık yenilenme ihtiyacı da buradan kaynaklanmaktdır. Bir sene gündemin takip etmemek, bir asır geç kalmak demektir. Her gün yeni bir harika ile karşılaşıyoruz. Mekânın kısalması gibi, zaman da kısalmıştır. Eskiden altı ayda ancak gidilebilen bir yere bu gün bir saate gidilebilmektedir. Bu gelişme için; hem zaman ve hem de mekân kısalması denebilir.