"Sirac tabiri, Cenab-ı Hakk'ın rububiyetinden doğan vüs’at-i rahmetine ve o rahmet içinde derece-i in’am ve ihsanına bir ihtar ve azamet-i saltanatı içinde vahdaniyetine bir ilandır." Ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"Sirac tabiri şöyle bir tasvire işarettir ki: Âlem bir saray gibidir. Mevcudatı, o sarayın müştemilatı, tezyinatı makamında olduğu gibi, şems de o saray halkını tenvir eden ilahi bir lüküstür. Ve keza, sirac tabiri, Cenâb-ı Hakk'ın rububiyetinden doğan vüs’at-i rahmetine ve o rahmet içinde derece-i in’am ve ihsanına bir ihtar ve azamet-i saltanatı içinde vahdaniyetine bir ilandır ki, müşriklerin mabud ittihaz ettikleri kocaman şems, âlem sarayında lüküs vazifesiyle muvazzaf, musahhar bir memur ve bir hizmetkârdır. Malumdur ki, lamba hizmetini gören camid bir şeyin ibadete, yani mabud olmaya hiç liyakati var mıdır?" (Mesnevi-i Nuriye, On Dördüncü Reşha)
Sirac; nur ve ışık saçan lamba anlamına geliyor. Güneş'in sirac şeklinde ifade edilmesi, Güneş'in ilahi rahmetin bir yansıması olarak bütün canlılara hem ışık saçan bir lamba hem de canlıların yaşamasını temin eden bir soba görevi görüyor olmasından dolayıdır.
Güneş sadece Allah’ın mahlukata olan merhamet ve şefkatini gösteren bir lamba ve soba değil, aynı zamanda saltanatının büyüklüğünü ve azametini gösteren muazzam bir kitle ve azametli bir sistem oluyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
- ALLAH'IN ADALETİ, HİKMETİ, RUBUBİYETİ.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü