"Sizin hayalinizle ara sıra konuşurum, müteselli olurum." cümlesini nasıl anlayabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
"Aziz kardeşlerim,
"Yakınınızda bulunmakla çok bahtiyarım. Sizin hayalinizle ara sıra konuşurum, müteselli olurum. Biliniz ki, mümkün olsaydı, bütün sıkıntılarınızı kemâl-i iftihar ve sevinçle çekerdim. Ben, sizin yüzünüzden Isparta'yı ve havâlisini taşıyla, toprağıyla seviyorum. Hattâ diyorum ve resmen de diyeceğim: Isparta hükümeti bana ceza verse, başka bir vilâyet beni beraet ettirse, yine burayı tercih ederim."
"Evet, ben üç cihetle Ispartalıyım. Gerçi tarihçe ispat edemiyorum; fakat kanaatım var ki, İsparit nahiyesinde dünyaya gelen Said'in aslı buradan gitmiş. Hem Isparta vilâyeti öyle hakikî kardeşleri bana vermiş ki; değil Abdülmecid ve Abdurrahman, belki Said'i onların her birisine maalmemnuniye feda eylerim..."(1)
Üstad Hazretleri, mazhar olduğu harika halleri açıkça ifade etmek yerine, böyle müstetir ve mahfi ifadeler ile beyan etmeyi düstur haline getirmiş. Mesela tavuğu günde üç yumurta verirken, iki demesi gibi...
"Sizin hayalinizle ara sıra konuşurum, müteselli olurum..." ifadesi de muhtemelen tayy-ı mekân olabilir diye düşünüyoruz. Tabiî bu bizim kanaatimiz.
Tayy-ı Mekân: Mekânı ve kayıtları ortadan kaldırmak demektir. Istılah olarak ise "velayet makamına ulaşmış bir şahsın bir anda muhtelif yerlerde görünmesine" denir. Somuncu Baba Hazretlerinin Bursa Ulu Camii’nin üç ayrı kapısından aynı anda çıkması, Abdülkadir Geylani Hazretlerinin bir anda birkaç mekânda bulunması buna misal olarak verilebilir. Tasavvuf kaynaklarında bunun birçok misali vardır.
(1) bk. Şualar, On Üçüncü Şua.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü