Dördüncü Hikmet
İçerikler
-
"Fakat kocasının vazifesi, ona hazinedarlık ve sadakat değil, belki himâyet ve merhamet ve hürmettir..." Buradaki "sadakat" kelimesini açar mısınız?
-
"Halbuki tesettürün ref’i, izdivacı teksir etmeyip çok azaltıyor. Çünkü, en serseri ve asrî bir genç dahi refika-i hayatını namuslu ister." Tesettürün ref'i, neden izdivacı teksir etmeyip, çok azaltıyor?
-
"Hattâ erkeklerde iki güzel haslet olan cesaret ve sehâvet kadınlarda bulunsa, bu emniyete ve sadakate zarar olduğu için, ahlâk-ı seyyiedendir, kötü haslet sayılırlar." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Hiçbir millet ve hükûmet yoktur ki, kesret-i tenasüle taraftar olmasın." ifadesini nasıl anlayabiliriz? Çin'de mesela devlet nüfus planlaması yapıyor.
-
"Hicri ikinci asırdan sonra insanların en hayırlısı geçim derdi az ve çoluk çocuğu olmayan kimsedir." (bk. İhya, II/66.) Diğer yandan, "Ümmetimin çokluğuyla iftihar ederim." hadis-i şerifi var. İlk hadisi nasıl anlamalıyız?
-
"Kadın öyle değil, o derece kocasını inhisar altına alamaz." Neden, bayan da kocasının sadece kendisine muhabbet etmesini bekleyemez mi?
-
"Kendi gibi asrî, yani açık saçık olmasını istemediğinden bekâr kalır, belki de fuhşa sülûk eder." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Memleketimiz Avrupa'ya kıyas edilmez. Çünkü orada, düello gibi çok şiddetli vasıtalarla, açık saçıklık içinde namus bir derece muhafaza edilir. İzzet-i nefis sahibi birisinin karısına pis nazarla bakan, boynuna kefenini takar, sonra bakar." İzahı nasıl?
-
"Açık saçıklık, elbette çok sû-i istimâlâta ve isrâfâta ve neslin zaafiyetine ve sukut-u kuvvete sebeptir." cümlesini açıklar mısınız; özellikle "neslin zaafiyeti" ne demektir?
-
"Bir ayda veya yirmi günde ihtiyac-ı fıtrîye mukabil, her birkaç günde kendini bir israfa mecbur zanneder." evli insanlar için nasıl oluyor bu? İsrafattan kaynaklı unutkanlık söz konusu olabilir diyebilir miyiz acaba?
-
"Malûmdur ki, muhitin, insanın ahlâkı üzerinde tesiri vardır. O bârid memlekette, soğuk insanlarda hevesât-ı hayvâniyeyi tahrik etmek ve iştahı açmak için..." cümlesini açar mısınız?
-
"O bârid memlekette, soğuk insanlarda hevesat-ı hayvaniyeyi tahrik etmek ve iştihayı açmak için açık saçıklık, belki çok sû-i istimalata ve israfata medar olmaz." cümlesinde anlatılmak istenen nedir?
-
"Şehirliler, köylülere, bedevîlere bakıp tesettürü kaldıramaz. Çünkü köylerde, bedevîlerde, derd-i maişet meşgalesiyle ve bedenen çalışmak ve yorulmak münasebetiyle, hem şehirlilere nispeten nazar-ı dikkati,." İzahı nasıl; tesettür kişiye göre değişir mi?
-
"Şehirliler, köylülere, bedevîlere bakıp tesettürü kaldıramaz." Şehirli veya köylü olmanın tesettüre ne gibi etkisi olabilir?