Üstad "Dua Listesi" yapmış, biz de yapabilir miyiz? Edebe uygun dua nasıl olmalı, liste yaparsak nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstadımızın talebeleri olan Hüsrev Altınbaşak, Ceylan Çalışkan, Bayram Yüksel gibi Ağabeylerin, Üstad’ın dualarında sıkça listeyi açarak isim isim dua ettiğini ve bu konuda çok titiz olduğunu anlatırlar. Ayrıca bu dua listesi ile ilgili bilgiler, Tarihçe-i Hayat, Son Şahitler ve talebelerinin hatıralarında yer almaktadır.

Üstad Hazretlerinin dua listesinin mahiyetini izah edecek şöyle bir hatırayı nakledelim:

Dua listesi

– Üstad’ım, bize dua eder misiniz, dedi.

Uzak bir yoldan gelmişti. Eserlerini okuduğu Bediüzzaman’ı görmek, hayır duasını almak istemişti.

– İnşaallah kardeşim, dedi Bediüzzaman:

– Dua ibadetin özüdür. Kulun Rabbine en yakın olduğu andır. Adın neydi, diye sordu.

– İbrahim, diye karşılık verdi misafiri.

Bediüzzaman, uzunca bir liste çıkardı ve sonuna İbrahim’in de adını ilave etti. Listede yüzlerce isim vardı.

– Üstad’ım, merak ettim. Bu liste nedir, dedi.

Bediüzzaman, listeyi başucuna koydu ve şöyle cevapladı:

– Nasıl ki bir yere mektup attığında, zarfın üzerine adresi yazarsan, gideceği yere doğru gider ve istenilen yere çabuk ulaşır. Aynı şekilde, dua edeceğin kimseyi de ismiyle anarsan aynı şekilde Cenab-ı Hakk'ın dergâhına öyle ulaşır.

İbrahim, başını salladı:

– Tamam Üstad’ım, dedi.

Bediüzzaman devamla şu dersi verdi misafirine:

– Hem gıyâbî yapılan dua daha makbuldür. Çünkü ben senin ağzınla günah işlemedim, sen de benim ağzımla işlemedin. Cenab-ı Allah bir mü’minin diğer mü’min kardeşi için yaptığı duayı kabul eder. Dua bir iksirdir, toprağı gümüş yapar, gümüşü de altın yapar."(Ömer Faruk Paksu, Bediüzzaman'la Yaşayan Öyküler.)

Biz de Üstad Hazretlerine iktidaen kendimize göre bir dua listesi oluşturabiliriz. Lakin bunu farz ve vacip bir vazife gibi düşünmek yanlış olur. Buna Üstad Hazretlerinin müstahsen bir adeti nazarı ile bakmak daha yerinde olur. Üstad Hazretlerinin dua listesinin muhtevası ve akıbeti hakkında elimizde bir malumat bulunmuyor.

Dua listesinin başına Efendimizi (asv) başta olmak üzere makbul şahısların bir kısmının isimlerinden koymakla başlanmalıdır. Daha ziyade bizden dua isteyen ve maddî manevî mühim hizmetlere vesile olan şahısların isimlerini koymakta fayda vardır.

Üstadımızın dua listesi hakkında bilinenler şunlardır:

  1. Üstad, dua listesini hayatı boyunca yanında taşımış ve namazlarında, hususi dualarında bu listedeki isimlere dua etmiştir. Talebeleri, onun bu husustaki hassasiyetine şahit olmuşlardır.
  2. Üstad Bediüzzaman, vefatından sonra bu dua listesi ve bazı şahsî notlarını yakın talebelerine emanet etmiştir. Özellikle bu liste, manevî bir emanet olarak kabul edilmiştir ve Nur talebelerinin himayesinde muhafaza edilmiştir.
  3. Ekseriyetle bu liste, Üstad'ın en yakın talebelerinden biri olan ve onun hususi hizmetinde bulunan Hüsrev Altınbaşak, Zübeyir Gündüzalp veya Ceylan Çalışkan gibi isimlere bırakıldığı ifade edilir. Ancak zaman içinde bu liste daha geniş Nur talebelerinin manevî mirası hâline gelmiştir.
  4. Nur talebeleri arasında, dua listesinin şahsi bir emanet olduğu ve "Hususi bir mahiyeti" olduğu için, bu konuda çok fazla detaya girilmez ve adeta bir sır gibi korunur. Bu, dua talebinde bulunan kişilerin isimlerini deşifre etmemek adına bir mahremiyet anlayışını gösterir.

Böyle bir dua listesi hazırlamak ve bu büyük zatları anarak dua etmek, çok kıymetli bir amel ve ibadettir. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin çok kişinin isminin diğerlerinin ise sıfatlarının zikredildiği bir dua listesi olduğu ve hususen peygamberler, evliyalar, âlimler ve talebelerinin isimlerini zikrederek dua ettiği bilinmektedir.

Şimdi bu listeyi nasıl hazırlayabileceğimiz ve edebe uygun şekilde nasıl dua edilebileceğimiz hususunda bilgi verelim.

Dua Listesi Nasıl Hazırlanır?

1. Peygamberler (a.s.)

  • Başta Hz. Muhammed (asm) olmak üzere, Kur’ân'da ismi geçen ve güvenilir hadis kaynaklarında zikredilen peygamberlerin listeye dâhil edilebilir.
  • Mesela: Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Yusuf, Hz. Süleyman, Hz. Davud (aleyhimüsselam) ve diğer peygamberler...

2. Sahabeler (r.a.)

  • Önce dört Halife Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali
  • Sonra aşere-i mübeşşere (Cennetle müjdelenen 10 sahabe)
  • Sonra Ehl-i Beyt (Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Hz. Fatıma, Hz. Zeyneb vs.)
  • Sonra büyük sahabeler (Hz. Bilal, Hz. Selman-ı Farisî, Hz. Mus’ab bin Umeyr, Hz. Sa’d bin Ebi Vakkas, Halid bin Velid v.s)

3. Büyük Âlimler ve Evliyalar

  • İmam-ı Azam Ebu Hanife, İmam Şafiî, İmam Malik, İmam Ahmed bin Hanbel
  • Gavs-ı Azam Abdulkadir Geylani, İmam-ı Rabbani, Mevlana Celaleddin Rumi, Yunus Emre, Şah-ı Nakşibend, Ahmed Yesevi, Hacı Bayram-ı Veli, İmam Gazali vs.
  • İslam ve Osmanlı tarihindeki manevî büyük zatlar (Akşemseddin, Aziz Mahmud Hüdayi, Üftade Hazretleri vs.)

4. Bediüzzaman Said Nursî’nin Talebeleri

  • Hüsrev Altınbaşak, Tahiri Mutlu, Zübeyir Gündüzalp, Sungur Ağabey, Bayram Yüksel, Ceylan Çalışkan, Ahmed Feyzi Kul, Abdullah Yeğin vs.
  • Diğer Nur Talebeleri ve Risale-i Nur’a hizmet edenler.

5. Aile ve Yakınlar

  • Anne, baba, dede, nine, akrabalar.
  • Vefat eden dostlar ve üzerimizde hakkı olanlar
  • Vefat eden müminler ve Müslümanlar.
  • Hasta ve sıkıntıda olan kardeşlerimiz...

Dua Ederken Edebe Uygun Usul Nasıl Olur?

1. Önce tövbe ve istiğfarla manevî olarak temizlenmek gerekir.

2. Allah'a hamd ve Peygamberimize (asm) salavat ile devam edilmeli.....

  • "Elhamdülillahi Rabbil Âlemin. Essalatu vesselamu ala Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn."

3. Allah’ın İsimleriyle Dua Et (İsm-i Azam ve Esma-i Hüsna ile)

  • "Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Ferd, Ya Hayy, Ya Kayyum, Ya Hakem, Ya Adl, Ya Kuddüs, Ya Gafur, Ya Kerim, Ya Latif, Ya Vedud..." gibi Allah’ın güzel isimleriyle dua başlatılabilir.

Önce Peygamberler, Sonra Evliyalar, Sonra Talebeler ve Yakınlar

  • "Ya Rabbi! Hz. Âdem’den Hz. Muhammed (asm.)’e kadar bütün peygamberlerin ruhlarına rahmet eyle! Onların bereketiyle bizleri de doğru yolda daim eyle!"
  • "Ya Rabbi! Bütün evliyaullahın, asfiyanın, salih kulların, İmam-ı Azam’dan Abdulkadir Geylani’ye, İmam-ı Rabbani’den Bediüzzaman Said Nursî’ye kadar hak yolunda hizmet eden zatların ruhlarını şad eyle!"
  • "Ya Rabbi! Üstad Bediüzzaman ve talebelerini, Risale-i Nur hizmetine gönül vermiş ihlaslı kardeşlerimizi mükâfatlandır, bizleri de onların yolunda daim eyle!"

Umumi Dualar ile Tamamlanabilir

  • Tüm müminler için dua: "Ya Rabbi! Bütün geçmişlerimize, mümin ve mümine kardeşlerimize rahmet eyle, ümmet-i Muhammed’e birlik ve dirlik ihsan eyle!"
  • Son olarak salâvat: "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn. Âmin!"

Hulasa:

  • Dua listesinde önce peygamberler, sonra sahabeler, âlimler, evliyalar, üstadlar ve son olarak aile, yakınlar ve tüm müminler olmalıdır.
  • Dua edebe uygun olmalı, Allah’a hamd ve Peygambere (a.s.m) salâvat ile başlamalı ve dualarda samimi olunmalıdır.
  • Bediüzzaman Hazretleri gibi sürekli dua etmek, özellikle vefat eden büyük zatları anmak, İslamî bir şuur ve vefa göstergesidir.

Bu şekilde bir dua listesi oluşturulursa, hem manevî bereketi büyük olur hem de Üstad Hazretlerinin yaptığı gibi bir ihlas ve şuur içinde dua edilmiş olur. Allah dualarımızı kabul eylesin! Âmin!

İlave bilgi için tıklayınız:

- Risalelerde geçen dua çeşitlerini tafsilatıyla izah eder misiniz?

- Duanın ehemmiyeti, tesiri ve kabul şartları hakkında bilgi verir misiniz?

- Risale-i Nur’da geçen dua ve salavatları derleyip, bizimle paylaşır mısınız?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 9.212
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...