Üstad, Risale-i Nur'un en mühim vaziflerinden birisinin Hatt-ı Kur'an'ı muhafaza etmek olduğunu söylüyor. Üstad'ın tabiriyle bid'a olan Latin hurufuyla Hatt-ı Kur'anı nasıl muhafaza edebiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
Umum-i belva; insanların genelinde görünen ve yaygın olan bir sorun, bir müşkilat demektir. Latin harfleri de umumi bir belva ve bela olmasından dolayı, Latince Risale-i Nurlara Üstad cevaz vermiş.
Hattı Kur’an’ı muhafaza etmek, Risale-i Nurların asli bir vazifesidir, Latin harflere müsaade ve ruhsat ise geçici ve arizi bir durumdur. Bu durumun müddeti ise insanların ekseri olarak hattı Kur’an’a yönelmesidir ki, bu hali hazırda pek mümkün görünmüyor; öyle ise Üstad'ın vermiş olduğu ruhsat, halen devam ediyor ve etmektedir.
Zaruretler nasıl haramı helale çeviriyor ise, umum insanların Kur’an hattını bilmemeleri de bir zaruret durumuna gelmesinden dolayı, bu bidata cevaz ve ruhsat verilmiştir. Yoksa tasvip edilmiş değildir. Bu noktadan bakacak olursak, arada bir çelişki ve tenakuz yoktur.
Asıl vazife imanı kurtarmaktır, hattı Kur’an bu vazifenin yanında ikinci ve üçüncü derecede kalır. Şayet Latince harflere müsaade olmasa idi, çokları imanını kaybedecekti. Üstad bu büyük hayır için, küçük şerre müsaade etmiştir. Meseleye bu yönden bakmak gerekir.
Zaten iman hizmeti dolaylı olarak hatt-ı Kur’an’a hizmet ediyor. Yani Latin harfle yazılmış Risale-i Nurlar sayesinde kişi önce imanını kazanıyor, sonra da bidatlara karşı şuur kazanıyor, belki şartların müsaadesizliği yüzünden Latin harf okumak zorunda kalıyor, lakin uzun vadade durum aksinedir. Yani ileride inşallah hatt-ı Kur’an yeniden ihya olunacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Firaki kardeş Kur'an okuma işini zaten bugün bir çok Kur'an kursları icra etmektedir. Artı Kur'an'ı öğrenmek her müslümana farzdır. Bahsedilen mevzu Kur'an okumakla ve geliştirmekle alakalı değildir....
Latin hurufatıyla basılan eserlere Üstad Hz.leri kısmen izin vermiştir. Külliyata tamamen izin verip vermediğini araştırdım külliyatta bulamadım. Varsa gönderirseniz sevinirim. Osmanlıca eserlerin külliyen ortadan kalkması fetvasını vermiş midir. Vermişse bizde bilelim içimizdeki tereddüdler kalksın.. Selamlar.
Cevap için tıklayınız