Üstad, Risale-i Nur'un en mühim vaziflerinden birisinin Hatt-ı Kur'an'ı muhafaza etmek olduğunu söylüyor. Üstad'ın tabiriyle bid'a olan Latin hurufuyla Hatt-ı Kur'anı nasıl muhafaza edebiliriz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Umum-i belva; insanların genelinde görünen ve yaygın olan bir sorun, bir müşkilat demektir. Latin harfleri de umumi bir belva ve bela olmasından dolayı, Latince Risale-i Nurlara Üstad cevaz vermiş.

Hattı Kur’an’ı muhafaza etmek, Risale-i Nurların asli bir vazifesidir, Latin harflere müsaade ve ruhsat ise geçici ve arizi bir durumdur. Bu durumun müddeti ise insanların ekseri olarak hattı Kur’an’a yönelmesidir ki, bu hali hazırda pek mümkün görünmüyor; öyle ise Üstad'ın vermiş olduğu ruhsat, halen devam ediyor ve etmektedir.

Zaruretler nasıl haramı helale çeviriyor ise, umum insanların Kur’an hattını bilmemeleri de bir zaruret durumuna gelmesinden dolayı, bu bidata cevaz ve ruhsat verilmiştir. Yoksa tasvip edilmiş değildir. Bu noktadan bakacak olursak, arada bir çelişki ve tenakuz yoktur.

Asıl vazife imanı kurtarmaktır, hattı Kur’an bu vazifenin yanında ikinci ve üçüncü derecede kalır. Şayet Latince harflere müsaade olmasa idi, çokları imanını kaybedecekti. Üstad bu büyük hayır için, küçük şerre müsaade etmiştir. Meseleye bu yönden bakmak gerekir.

Zaten iman hizmeti dolaylı olarak hatt-ı Kur’an’a hizmet ediyor. Yani Latin harfle yazılmış Risale-i Nurlar sayesinde kişi önce imanını kazanıyor, sonra da bidatlara karşı şuur kazanıyor, belki şartların müsaadesizliği yüzünden Latin harf okumak zorunda kalıyor, lakin uzun vadade durum aksinedir. Yani ileride inşallah hatt-ı Kur’an yeniden ihya olunacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.815
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Firaki
Latin harfleriyle basılmış risalelerin içinde zaten âyet-i kerimeler hatt-ı Kur'an'la değil mi? Birçok risale okuruna sorun, Nurları tanıdıktan ve okuduktan sonra Kur'an okumasını da geliştirmiştir. Nasıl? İşte bu -latin harfle- basılmış risaleler içindeki âyetleri okuya okuya. Netice hâsıl oldu mu? Oldu tabi ki. Bu da zaten hatt-ı Kur'an'ı muhafazadır. Bazı meselelerde mantığı kenara itip dar bakıyoruz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ziyaretçi (doğrulanmadı)

Firaki kardeş Kur'an okuma işini zaten bugün bir çok Kur'an kursları icra etmektedir. Artı Kur'an'ı öğrenmek her müslümana farzdır. Bahsedilen mevzu Kur'an okumakla ve geliştirmekle alakalı değildir....
Latin hurufatıyla basılan eserlere Üstad Hz.leri kısmen izin vermiştir. Külliyata tamamen izin verip vermediğini araştırdım külliyatta bulamadım. Varsa gönderirseniz sevinirim. Osmanlıca eserlerin külliyen ortadan kalkması fetvasını vermiş midir. Vermişse bizde bilelim içimizdeki tereddüdler kalksın.. Selamlar.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Firaki
İçinizden ne tereddüdü kalkacak aziz kardeşim? Yeni hurufla okuyanlar, osmanlıca okuyanlara -okumayın- mı diyorlar? Eşyanın aslı tahirdir, yeni huruftaki bid'a olma ciheti de osmanlı alfabesi olan hatt-ı Kur'an yerine cebren ikame edilmeye çalışılmasıydı! Bakınız dikkat etmemiz gereken bu. Şimdi İngiltere'de tercüme Nurları latin harfle basmak bid'at mıdır? Tatbik cebren ve ne zaman olmuşsa, birazda kronolojik bakıp bu türden meselelere, -herşeyi Allah'ın yarattığını unutmadan- o herşeyi iman hizmetine amâde etme yoludur zaten Nurun hizmeti. Niyetin kömürü elmas etmesi budur işte.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
nurbetüll
diyorsunuz ki üstadımız insanlar hattı kurana yönelene kadar latince hurufa ruhsat vermiş.bu durumda biz oturup hattı kuranın ihyasını beklersek mesul olmaz mıyız? gökten zenbille mi inecek bu hattı kuran? bunun için biz(en azından risalei nur hizmeti yapanlar) gayret etmezsek,öğrenip,öğretmezsek bişeylerin değişmesini beklemeye hakkımız yok
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...