Üstadımızın vermiş olduğu bahçe ve Barla misali ile cennetin mekânlarını ve alanlarını mukayese ederek, ehl-i cennetin orayı kullanımı ile alakalı bazı hakikatler ve izahlar istirham ediyoruz?
Değerli Kardeşimiz;
İnsan fıtratının ne kadar geniş olduğunun en büyük ispatı; insanın kâinata kendi mülküymüş gibi sahip çıkmasında gizlidir. Yani insan “güneş, hava, rüzgâr, denizler, ovalar, ormanlar; hep benim için yaratılmış” dese ve bütün bu şeyleri sahiplense -ki öyle de yapıyor- bu diğer insanların da aynı düşünceyle sahiplenmesine bir engel teşkil etmez.
İnsanın böyle düşünüp böyle hissetmesinin en büyük sebebi, fıtratındaki duygu ve cihazların sınırsız olmasıdır. Şayet duygu ve cihazları basit ve sınırlı olmuş olsa idi, iki dönüm arazi basit bir kulübe ona yeter de artardı bile.
İnsandaki bu sınırsız ve kayıtsız duygu ve düşünceler, esasenn ebedî bir hayat içindir. İnsan nasıl kâinatı mülküymüş gibi sahipleniyor ise, aynı şekilde cenneti de kendi hanesi, kendi mülküymüş gibi sahiplenecek. Ve her bir insanın bu sahiplenmeleri birbiri ile çatışıp tenakuz teşkil etmeyecek. Çünkü cennet sonsuz, içindeki nimetler de sınırsızdır; orada bir sıkışma, azlık, yetersizlik ve darlık olmayacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü