Yirminci Söz'ün, Birinci Makam, Üçüncü Nükte'de; taş için "sağır" deniyor, hikmeti ne olabilir? Bir de "su cetvelleri" benzetmesi hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Sonra, bütün bunların ardından kalbiniz yine katılaştı. Sanki taş kesildi, hatta taştan da katılaştı. Çünkü öyle taşlar vardır, bağrından nehirler çağlar. Öyleleri var ki, yarılır da aralarından sular akar. Öyleleri var ki, Allah korkusundan parçalanıp aşağılara yuvarlanır. Allah ise sizin yaptıklarınızdan asla habersiz değildir." (Bakara, 2/74)
Taşlar cansız bir varlık olmasından dolayı kör, sağır ve dilsizdirler. Ayette de bu mana "katı ve cansız" şeklinde tasvir edilmiş. Yani "Gözü, kulağı ve hayatı olmayan şu katı taşlar dahi Allah’ın emirlerine uyarken, 'Ey insan, senin gözün, kulağın ve hayatın varken, nasıl olur da Allah’ın emirlerine uymazsın?..' diye insanı hem tehdit hem de ikaz ediyor." Üstad'ın taşlara sağır demesi, bu manaya işaret içindir.
Taşların vazifeleri içinde toprak tabakasının altında bulunan sulara kanallık ve yataklık yapması da vardır. Üstad'ın "su cetveli" tabiri, kanal ve yatak olma manasındadır. Şayet toprağın altında taş tabakası olmasa idi, sular toprağı göçürüp hayata imkân vermeyeceği gibi, suların akarak dolaşmasına da imkân vermeyecekti. Bu sebeple taşların, -gerek toprak altında gerek toprak üstünde- sayısız hikmet ve faydaları vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü